Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Martin Melins ursäkt efter regelbrottet: "Tar det här på allvar"

13 sep, 2023, 14:16 
Louise Wibergh Lenti
Martin Melin

Efter missen på Riksmötets öppnande förklarar Martin Melin för Svensk Damtidning:
– Etiketter ska hållas.

Annons
Här anländer kungafamiljen till Storkyrkan!Brand logo
Här anländer kungafamiljen till Storkyrkan!

Vid gudstjänsten inför Riksmötets öppnande kunde vi se hur politikerna strömmade in framför Storkyrkan i Stockholm. Klädkoden var kavaj vilket innefattar en del regler som Melin dessvärre råkade bryta, vilket Svensk Damtidning uppmärksammade.

Omtalat regelbrott

Även Expressen uppmärksammade regelbrottet och historikern och författaren Herman Lindqvist kommenterade händelsen:

– Jag såg bilderna och det är klart olämpligt. Han kunde lika gärna gå och shoppa, han hade inget där att göra. Det är ju inte så himla viktigt, men det är korkat att bryta av på det sättet och inte visa respekt för institutionen och situationen, säger Lindqvist.

Under eftermiddagen postade Melin ett inlägg på instagram med artikeln från Svensk Damtidning och texten ”Förlåt mamma!”.

I ett samtal med Svensk Damtidning förklarar Martin vad som hände. Det var hans flickvän Lisa Thambert som uppmärksammat artikeln först och berättade för Martin att han brutit mot klädkoden. Stressen blev ett faktum.

Annons

– Jag tycker att etiketter ska hållas. Framför allt i vissa situationer. Så jag tar det här på allvar. Det kan jag inte betona nog. Sen kan jag skratta åt situationen. Det är inte så att jag ställer mig i duschen och mår dåligt, säger Melin.

Det var ingen på hela riksmötets öppnande som kom fram till honom och påpekade hans klädsel. Däremot fick han flertalet gliringar på en fotbollsmatch på kvällen där folk kom fram och frågade ”Är du rätt klädd på fotboll nu?”.

Martin Melin: ”Vill att mamma ska vara stolt över mig”

Ursäkten till mamma Agneta på instagram kändes viktig för Melin. Agneta von Bahr är 80 år och är känd i familjen Melin för att ha väldigt bra klädstil.

– Jag ville bara be om ursäkt till min mamma. Det var mest inför henne som jag tyckte det var jobbigt. Övriga människor får tycka och tänka vad de vill. Men jag vill att mamma ska vara stolt över mig, säger Melin.

Mor och son har hunnit prata med varandra efteråt och Agneta har tagit händelsen med ro.

Annons

– Hon tar det för var det är också såklart. Och som hon säger: Då gör man rätt nästa gång!

Därför missades klädkoden

Martin Melin kom in i Riksdagen den 22 augusti och fick därmed sin inbjudan lite senare än alla andra. Att vara ny på jobbet innebär många administrativa krångligheter vilket gjorde att Melin läste inbjudan lite för hastigt och kort inpå ceremonin.

Han såg att det stod ”kavaj” och tänkte inte mer på det, vilket han i efterhand erkänner att han borde gjort.

– Jag tänkte att jag kör lite mer somrigt, lite mer avspänt med en marinblå kavaj och lite ljusare byxor. Det är snyggt tänkte jag och det var det ju, men inte vid det här tillfället, säger Melin.

Han säger även att han har tre otroligt snygga kostymer hemma och lovar att han ska rätta sig efter etiketten nästa år.

– Jag tar det verkligen på allvar. Och jag tycker att man ska ta det på allvar. Så nu har jag bestämt mig att nästa år... Då jäklar. Det var faktiskt min sambo som sa det: ”Nästa år ska jag klä dig. Då jäklar!” skrattar han.

Foto: TT

Annons