Mary 50 år! Magnifik modeprinsessa och folklig fyrabarnsmamma hyllas i dag

kronprinsessan Mary fyller 50 år

Frederiks (och danskarnas!) älskade Mary fyller 50. Här berättar hon om första mötet, om hur hon smugglades in till Danmark en snöig kväll och om hur det var att förlora sin mamma som ung.
7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary
0:47

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary

(0:47)

Slå på ljud

Kronprinsessan Marys väg från vanlig tjej till kunglig fyrabarnsmamma är som en saga. Men hur gick det egentligen till, det där mytomspunna första mötet på puben Slip Inn i Sydneys hamnområde? Och visste du att Frederik hade konkurrens den där kvällen – av ingen mindre än sin kusin, grekiske prins Nikolaos?

Knappt ett år efter bröllopet anlände paret till Sydney, Australien, och togs emot som…. just det, kungligheter!

Tim Rooke/REX

Den 16 september 2000 hade de danska prinsbröderna Frederik och Joachim just landat i Sydney for att heja fram Danmark i sommar-OS. Jetlaggade och trötta efter resan fick de ett samtal från sin vän Bruno Gomez-Acebo, systerson till den spanske exkungen Juan Carlos. Han utlovade trevligt sällskap om de kom till puben Slip Inn.

På den anspråkslösa puben satt redan prinsessan Martha Louise av Norge och prins Nikolaos av Grekland plus diverse vänner och bekanta till Bruno Gomez-Acebo. En av dem hette Mary Donaldson, en söt och härligt bubblig tjej klädd i jeans och ett metallskimrande linne i gult och grönt. Prins Nikolaos kunde knappt ta ögonen från henne. Då svepte hans kusiner Frederik och Joachim in, det blev kramar, high five och mer öl och pizza.

Ett stiligt par i en stilla dans.

Martin Høien

Sällskapet började diskutera Australiens stora OS-hopp, simmaren Ian Thorpe, som rakat av sig allt hår for att vinna tusendelar. Damerna i sällskapet hade åsikter om vad som var mest attraktivt, en man med hårigt bröst eller med slätt. Prins Nikolaos knäppte då upp skjortan och visade sin håriga bringa, medan Frederik inte ville inte vara sämre och visade sin släta. Flickorna i sällskapet klappade försiktigt pa kusinernas bröst, och Mary sa att hon tyckte Frederiks släta var snyggast.

Ögonvittnen har berättat hur Frederik och Mary flyttade sig allt närmare varandra, och de två fortsatte så småningom till en nattklubb, där de dansade till sent på natten.

Nyförlovade! Oktober 2003.

Frank Rollitz/REX

– Jag var inte hemma förrän vid tre-fyratiden på natten. Frederik satte mig i en taxi mot Porter Street, och innan den körde i väg bad han om mitt telefonnummer. Han fick en liten godnattkyss på kinden, har kronprinsessan berättat.

Paret fortsatte att umgås intensivt under hela OS, och nar det var dags för Frederik att resa hem fortsatte kontakten via mejl, sms och telefon. Sedan följde ett år av hemliga möten, både i Sydney och i Europa. Första gången Mary skulle besöka Danmark smugglades hon in i landet med bil via Tyskland av Frederiks gode vän Jeppe Handwerk. Det berättar kronprinsessan själv i boken Under bjälken:

Kronprins Frederik grät öppet vid altaret när han fick se sin brud.

Steen Evald/colourpress.com

– Jag flög till Hamburg och blev hämtad av Jeppe och hans fru Birgitte. Vi körde upp genom Jylland. Det var mörkt och det snöade mycket. Vi stannade på en rastplats, och plötsligt stod Frederik där. Jag hoppade över till hans bil och tillsammans körde vi till en herrgård i Birke.

Dagen därpå anlände större delen av Frederiks vänkrets från den danska adeln till herrgården, och på kvällen hölls en stor fest – Marys eldprov, som hon förstås klarade med glans. Den kända danska skådespelerskan Ellen Hillingsø är guddotter till drottning Margrethe, och hon var med på den omtalade festen:

En nybliven mammas stolta blick! Prins Christian föddes i oktober 2005.

TARIQ KHAN

– När jag såg Mary komma in i rummet var jag tvungen att skynda bort till Frederik och säga ”grattis, hon är den rätta, bra jobbat!”. Man tvivlade inte en sekund, berättar Ellen i Under bjälken.

Ett år och tre månader efter parets första möte sade Mary upp sig från sitt jobb och flyttade till Europa, närmare bestämt till Paris där hon undervisade i engelska som andraspråk på en affärsskola. Men vid det här laget hade pressen fått korn på kronprins Frederiks hemliga kärlek. En reporter ställde frågan ”Är du kronprinsens flickvän?”, Mary mumlade ”Inga kommentarer” och mer behövdes inte för att nyheten skulle slå ner som en bomb.

Mary har ett militärt engagemang och är löjtnant i danska hemvärnet.

Officiell blev relationen först i augusti 2002, alltså ganska exakt två år efter första mötet. Mary flyttade då till Köpenhamn, började jobba på Microsoft och läste danska tre timmar om dagen. Hela Danmark väntade på förlovningen, och efter drygt ett år var det äntligen dags. Den 8 oktober 2003 lät drottning Margrethes kammarherre Ove Ullerup tillkännage förlovningen, och klockan tolv steg de nyförlovade ut på Amalienborgs slottsbalkong och möttes av folkets jubel. Marys liv var förändrat for alltid.

Mary har funnit sig väl tillrätta med sina nordiska kollegor som även blivit nära vänner.

/ DANA PRESS / TT

Det danska folket tog snabbt den nya prinsessan till sitt hjärta, och Mary är idag en av det danska kungahusets allra mest uppskattade medlemmar. Hennes framtoning är magnifik och drottninglik, samtidigt som hon är varm, folklig och har nära till känslor. Mary var bara 25 år gammal när hon oväntat förlorade sin mamma Henrietta, som kallades ”Etta”. Hon skulle genomgå en rutinmässig hjärtoperation, men något gick katastrofalt fel, och Henrietta avled efter operationen, bara 55 år gammal.

– Det var som om tillvaron fortsatte, medan jag själv stod stilla, har Mary sagt om tiden efter mammans död.
– Jag saknar mamma fortfarande, speciellt sedan jag fick egna barn. Mina barn känner sin mormor från bilder, och jag berättar mycket for dem om henne.

Hela hurtiga familjen! Mary och Frederik med storasyskonen Christian och Isabella samt tvillingarna Vincent och Josephine.

Shutterstock

Med den erfarenheten i ryggen har Mary valt att engagera sig för människor som lever i sorg och utanförskap. Det händer också att hon hoppar in som volontär på Det nationella sorgecentrets stödlinje. ”De som ringer in brukar bli rätt förvånade!”

Sju månader efter förlovningen stod bröllopet i ett strålande vårvackert Köpenhamn, och ingen glömmer kronprins Frederiks tårar när han såg sin brud. Mary såg precis ut som en sagoprinsessa, klädd i tjockt, gräddvit siden och antika spetsar. I brudbuketten, som bestod av vita rosor och australiensisk eukalyptus, fanns en enda, röd ros gömd – tillägnad hennes döda mor Henrietta. Dagen efter vigseln flögs brudbuketten till Skottland och lades på hennes mors grav.

DET HÄR ÄR MARY!

Ursprungligt namn: Mary Elizabeth Donaldson.

Titlar: Kronprinsessa av Danmark och grevinna av Monpezat.

Född: 5 februari 1972 i Hobart på ön Tasmanien i Australien (men föräldrarna kommer från Skottland).

Föräldrar: John Dalgleish Donaldson, professor, och Henrietta Clark, universitetssekreterare. Bonusmamman Susan Moody, brittisk författare.

Syskon: Jane, pharmaceut, Patricia, intensivvardssjukskoterska samt John, geolog (alla äldre).

Uppväxt: I villafororten Taroona i Hobart.

Intressen: Hästar, klarinett, piano, flojt, hockey, basket.

Utbildning och jobb: Har examen inom juridik, handel och marknadsföring från University of Tasmania, och har även jobbat med detta.

Uppdrag i urval: Ordförande i WWF Danmark, beskyddare av World Pride Köpenhamn Malmö. Har startat Mary-fonden, som arbetar mot utanförskap.

Kul att veta: Mary gick sitt första skolår i Texas, USA, där hennes pappa var gästprofessor under en tid.

LÄS MER: Vilka dancing queens! Se danska hovets film – med Mary och Margrethe på dansgolvet

LÄS MER: Margrethes oväntade drag: Gör Mary till statschef

LÄS MER: Hårkris för kronprinsessan Mary – se bilderna!