Mary bryter traditionen – går i Victorias fotspår

Mary bryter traditionen – går i Victorias fotspår

De senaste åren har kronprinsessan Victoria hyllats för sitt stora engagemang för HBTQ-rättigheter, men danska kronprinsessan Mary är inte långt efter.
Hör kronprinsessans rörande tal under Pride: "Jag står bakom dig"
Slå på ljud

Traditionellt sett har kungligheter hållit sig borta från alltför politiska eller polariserande ämnen, men tiderna förändras och så gör även synen på vad som är “för politiskt” och inte. När dessa ämnen, som tidigare i många fall varit tabu, lyfts av kungligheter berör det ofta väldigt många människor. Få har väl glömt tillfället då prinsessan Diana skakade hand med en AIDS-sjuk patient på ett sjukhus i London 1987 och därmed hjälpte till att förändra synen på sjukdomen världen över.

Sedan dess har världen kommit en lång väg och allt fler kungligheter väljer att lyfta ämnen som ligger dem varmt om hjärtat. Till exempel har kronprinsessan Victoria varit en föregångare när det kommer till HBTQ-personers kamp och rättigheter. När hon höll tal på QX-galan för sju år sedan var det första gången en svensk kunglighet så öppet gav sitt stöd till HBTQ-rörelsen och hennes ord gick rakt in i hjärtat på alla som var närvarande i rummet och alla som följde galan hemma från tv-sofforna.

Victorias rörande tal på Pride-invigningen 2020.

Victoria har ett starkt engagemang i HBTQ-frågan

I slutet av sommaren i år upprepade kronprinsessan sitt ställningstagande när hon höll i inledningstalet för invigningen av Pridefestivalen, som på grund av corona fick hållas digitalt. Orden från Victoria fick ännu en gång hoppet att växa i många HBTQ-personers och allierades hjärtan.

”Om du är en av de som inte kan, eller vågar vara öppen om vem du är. Så vill jag bara att du ska veta en sak. Du har rätt att vara precis den du är och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig.”

Kronprinsessans engagemang är tydligt och hennes ställningstagande har lämnat avtryck även utanför Sveriges gränser. Danska kronprinsessan Mary har länge haft jämställdhet och mänskliga rättigheter som sina hjärtefrågor och i vecken som gick visade hon stolt upp sitt engagemang när hon ställde sig på scenen på Rainbow Awards, en dansk motsvarighet till QX-galan.

Det är tredje året på raken som Mary delar ut galans hederspris!

Kronprinsessan Mary deltog i Danish Rainbow Awards

I sitt tal framhävde Mary att Danmark var ett av de första länderna i världen som gjorde samkönade äktenskap lagligt. Det är i år 30 år sedan det första äktenskapet mellan två personer av samma kön ägde rum i landet.

– Under åren som har gått efter det har det blivit en möjlighet för över en miljard människor, sa Mary i sitt tal.

– I årene efter er det blevet virkelighed for over en milliard mennesker i verden, sagde kronprinsessen.

Men det var inte första gången hon deltog i galan. Både förra och förrförra året var hon på plats och delade ut pris på scenen. Visst är det fantastiskt att våra nordiska prinsessor är så engagerade allierade i HBTQ-personeras kamp, och står för det i alla lägen!

 

Foto: TT