Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Marys beslut efter bara 6 veckor som drottning – ändrar i kungahuset

26 feb, 2024, 12:00 
Pernilla Albinsson
Drottning Mary av Danmark
TT.
Det danska kungahuset meddelar nya beslutet som rör upp känslor hos drottning Mary.
Annons

Det har gått över en månad sedan Frederik gick från kronprins till kung i Danmark, och således blev även hans fru drottning.

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Tiden precis innan tronskiftet var stormig för kungaparet. Äktenskapet utmanades av att Frederiks påståtts ha haft en otrohetsaffär. Till följd av detta åkte Mary till Australien för att söka tröst hon gamla vänner.

Men sedan själva tronskiftet, då kung Frederik och drottning Mary visade upp en stark front – och hade den omtalade kyssen, har ryktena lugnat ner sig. Paret har sedan dess synts tillsammans och sett kärleksfulla ut.

Kung Frederik och drottning Mary av Danmark kyss.
Den omtalade kyssen mellan kungaparet i Danmark fick folket att jubla.Johan Nilsson/TT

Drottning Marys viktiga fråga

Mary har länge varit mycket engagerad i välgörenhetsorganisationer och visat ett starkt samhällsengagemang. En stor del av de organisationer hon är delaktig i stödjer initiativ som främjar hälsa, utbildning och jämlikhet.

Annons

Hennes egna välgörenhetsorganisation heter Mary Fonden. Organisationen jobbar för att minska social isolering baserat på att alla har rätt att känna tillhörighet.

– Oavsett vilka vi är eller var vi befinner oss i världen längtar vi alla efter en känsla av tillhörighet. Vi längtar efter djupa kontakter med andra, eftersom detta behov är medfött inom oss alla. Vi behöver alla någon som värdesätter oss och någon som vi kan värdesätta tillbaka, sa drottning Mary i ett tal hon höll på World Anti-bullying Forum hösten 2023.

Kungaparets nya beslut

Nu berättar det danska kungahuset att Mary är mycket glad över att hon ska få jobba nära en tidigare anställd vid just Mary Fonden igen.

Det är Heidi Krumhardt Mortensen som kommer att anställas vid Mary och Frederiks nya hov. Där kommer hon få tjänsten som rådgivare i Kungaparets sekretariat.

Enligt danska Billedbladet Heidi jobbade för Mary Fonden i nio år från 2012 till 2020 och var kommunikationschef fram till 2019 och blev sedan utvecklings- och analyschef på deltid fram till juli 2020. Därefter gick Heidi vidare till att bli medlem i styrelsen för GirlTalk.dk, en organisation som jobbar för att hjälpa utsatta unga kvinnor.

Foto: TT.

Annons