Meghan Markle och prins Harry får kritik för namnet på sitt nya barn: "Skamligt och vidrigt"

Meghan Markle och prins Harry

Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter – men barnets namn rör upp starka känslor.

Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter
Slå på ljud

Meghan Markle och prins Harry kom med det efterlängtade beskedet i helgen. Deras andra barn, en liten dotter, föddes på Santa Barbara Cottage Hospital klockan 11.40 på fredagen.

En stor stund för kungafamiljen, trots att relationen mellan prinsparet och resten av släkten utsatts för prövningar, minst sagt.

Meghan Markle och prins Harry har fått ett barn – en dotter

Meghan Markle och prins Harry

Meghan Markle och prins Harry får kritik för namnet på sitt andra barn.

Den lilla flickan ska heta Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

– Lili har fått sitt namn efter sin gammelfarmor drottning Elizabeth, som i familjen kallas för Lilibet, skriver paret på sin hemsida.

– Mellannamnet, Diana, valdes för att hedra hennes farmor, prinsessan av Wales.

En vacker hyllning till drottningen, tycker många. Men långtifrån alla. På internet hörs nu flera kritiska röster som menar att Meghan och Harry gått över gränsen med namnet.

"Det är oförskämt mot drottningen att döpa henne till Lilibet"

Angela Levin, som skrivit en biografi om prins Harry, är upprörd.

– Jag tycker inte att det är en bra ide. Det är oförskämt mot drottningen. Det är ett privat smeknamn från hennes make, som inte varit död speciellt länge. Prins Charles skulle aldrig kalla sin mamma för Lilibet, säger Angela i tv-programmet Good Morning Britain.

– Det var prins Philips namn. Han ville ha det för henne. Det är förminskande.

Och Angela är inte ensam. Youtube-personligheten "Murky Meg", som specialiserar sig på kungliga nyheter, har skrivit ett uttalande som fått vida spridning på Twitter.

"Elizabeth hade funkat bra som ett hyllningsnamn till drottningen om det var det de var ute efter (även om det också skulle vara ett hyckleri med tanke på hur de behandlat drottningen de senaste åren), men jag tycker att det är skamligt att använda sig av Lilibet. Världen vet att det var ett namn som förekom i drottningens barndom och ett som prins Philip använde på ett intimt och kärleksfullt vis ända fram till dess att han dog. Att använda ett personligt smeknamn på sitt eget barn efter allt de gjort är vidrigt", skriver Meg.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket