Meghan och Harry – detta har hänt

prins harry och hertiginnan meghan om flytten till Afrika

Prinsparet Harry och Meghan är världens mest omskrivna kungligheter just nu.Svensk Dam reder ut härvan som skakat om det brittiska kungahuset.

Vad är det som hänt i “Megxit”?

Prins Harry, tillsammans med makan Meghan, hertiginnan av Sussex, har beslutat att avstå apanage och kommer därmed stå fri från resten av kungahuset. Det innebär också att de avsäger sig alla kungliga uppdrag. Beslutet meddelades via prinsparets gemensamma Instagram-konto den 8 januari. I samma inlägg skrev paret att de eftersträvar att bli “ekonomiskt självständiga”.

Vad betyder ordet “Megxit”?

Uttrycket myntades av den brittiska tabloiden The Sun och är en pastisch på termen “Brexit”, alltså smeknamnet på Storbritanniens planerade uttåg ur EU. “Megxit” är helt enkelt en sammanslagning av orden “Meghan” och “Exit”.

Vilka är Harry och Meghan?

Harry är son till prins Charles och den avlidna prinsessan Diana. Han är femma i den brittiska tronföljden bakom regenten, hans farmor drottning Elizabeth. Meghan föddes som Rachel Meghan Markle. Hon är före detta skådespelerska; hennes mest kända roll är troligen den som Rachel Zane i TV-serien Suits. Tillsammans har de sonen Archie, född 6 maj 2019. 

Vad händer nu? 

Drottning Elizabeth har meddelat att hon har accepterat parets beslut, motvilligt. Enligt brittisk press är hon genuint besviken på att hon inte blev informerad om beslutet på förhand – före prinsparet skickade ut sitt Instagram-meddelande.

Det senaste beskedet kom 13 januari, då meddelade drottningen att “de slutgiltiga besluten ska tas under de kommande dagarna”.

Hur mycket pengar har Harry och Meghan?

Enligt sajten Money.com har prinsparet en betydande förmögenhet. Harrys samlade tillgångar ska vara värda mellan 250 och 400 miljoner kronor. Meghan hade en egen förmögenhet på ungefär 50 miljoner kronor före bröllopet. Meghan och Harry har dessutom bildat varumärket ”Sussex Royal”, som innefattar över totalt hundra olika typer av produkter. Bland produkterna finns ett klädmärke, som ska rymma t-tröjor, jackor, byxor, kostymer, hattar och handskar. 

Varför bråkar Meghan och hennes pappa? 

Pappa Thomas Markle fick problem med hälsan sommaren 2018 och kom därför inte på Meghans och prins Harrys bröllop. Både pappan och hans son (och Meghans halvbror) Thomas Markle junior har dock anklagat Meghan för att ha negligerat sin familj efter att hon träffade Harry. Thomas Markle hämnades genom att låta brittiska medier publicera ett brev som Meghan skrivit till honom, där hon bad sin pappa att sluta “exploatera min relation till min man”.

Hur har prins Charles tagit nyheten?

Illa, enligt brittisk press. Charles har investerat miljontals kronor ur sin egen förmögenhet på prinsparet – bland annat hjälpte han till att bekosta deras påkostade bröllop. Nu känner han sig sviken och Daily Mail med flera rapporterar att han förvarnat Harry om att de inte kan räkna med samma generositet i framtiden.

Hur är det mellan prins Harry och prins William?

När beskedet blev offentligt gjorde William ett uttalande. “Jag har lagt armen om min bror hela livet, och nu kan jag inte göra det längre”, sa William. Därefter publicerade The Sunday Times uppgifter om att Harry känt sig mobbad av William, och detta legat till grund för beslutet att lämna kungahuset. Men då utfärdade bröderna ett nytt, gemensamt uttalande: “För bröder som bryr sig så mycket om frågorna kring psykisk ohälsa är användningen av ett så inflammatoriskt språk både stötande och potentiellt skadligt”, sa prinsarna där.

Var är Meghan Markle just nu?

Meghan stannade kvar i Kanada när Harry for till England för att mäkla fred med drottning Elizabeth. Under julfirandet besökte prinsparet Vancouver Island tillsammans med Meghans mamma Doria Ragland. Meghan har hållit en väldigt låg profil sedan hon och Harry meddelade att de tänker avstå sina kungliga plikter. Hon bor i deras herrgård i North Saanich, som ska vara värd ungefär 130 miljoner kronor. Planen är att prinsparet ska pendla mellan Kanada och Storbritannien den närmaste tiden.
Foto TT