Mette-Marit har brutit isoleringen – trots sjukdomen

Kronprinsessan Mette-Marit munskydd

Hon måste var extremt försiktig, på grund av sin lungfibros. Men plötsligt hände det: Kronprinsessan Mette-Marit dök upp inne i Oslo.

Det är hela nio veckor sedan vi senast såg henne på ett officiellt uppdrag. Och sex veckor sedan vi såg en skymt av henne privat.

Men i går dök kronprinsessan Mette-Marit, 47, oväntat upp mitt i centrala Oslo: Plötsligt klev hon och kronprins Haakon, 47, ur sin bil och kom gående, mitt i centrum.

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon Biskop Kari Veiteberg

På väg mot adventskaffet på stan, ett skönt avbrott i coronaisoleringen för kronprinsessan Mette-Marit.

Fast detta var faktiskt inte något överraskningsbesök, utan ett planerat – om än i förväg hemligt – kungligt uppdrag. Haakon skulle senare på dagen besöka Kirkens Bymisjon (som är Oslos svar på Stockholms Stadsmission) och deras verksamhet i Østbanehallen. Men först blev det ett cafébesök, och eftersom det var coronasäkrat och utomhus så kunde kronprinsessan Mette-Marit bryta sin coronaisolering och följa med.

Så kunde Haakon och Mette-Marit tillsammans visa sitt stöd för de frivilliga som är ute på Oslos gator för att hjälpa och stötta dem som lever i utsatthet. Det blev ett tack i form av några koppar utomhus-kaffe och en stunds småprat. Två ljus brann i adventsljusstaken, och Mette-Marit och Haakon stod för kaffebrödet, de hade med sig en adventskrans.

Kronprinsessan Mette-Marit ute med Haakon

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon Biskop Kari Veiteberg Café +Kaffe Oslo

Mette-Marit och Haakon träffade några av Oslos volontärer, men också förre detta missbrukaren Nina som nu jobbar som barista på caféet de besökte. Med var också Oslos biskop Kari Veiteberg.

Kaffekonnässören Haakon var dessutom mycket nöjd med dagens kopp:

Skikkelig god kaffe! berömde han – och uppmanade alla att bjuda på lite omtanke och ett extra leende i dessa tuffa tider.

Själva har Norges kronprinsfamilj inte heller det lätt detta coronaår och det är framför allt kronprinsessan Mette-Marits kroniska och obotliga sjukdom, en ovanlig form av lungfibros, som ställer till det.

Men nu såg hon i alla fall ut att må fint, ett positivt adventsbudskap till norska folket.

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon

Ett hälsobesked från Mette-Marit.

Se Mette-Marit och Haakon i hovets film här:

LÄS OCKSÅ: Nya bilderna på Mette-Marit som väcker oro

LÄS OCKSÅ: Okända relationerna i Europas kungahus

Foto: Stian Lysberg Solum/TT, Instagram.