Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marit om dolda sorgen: "Väldigt svårt att prata om"

01 jan, 2021, 18:00 
Kronprinsessan Mette-Marit bär på en dold sorg. Nu berättar hon sanningen.
Annons

Videon kunde inte hittas

Kronprinsessan Mette-Marit är känd som en gladlynt person. Trots att hon kämpar med en kronisk lungsjukdom, så har hon fortfarande nära till både leenden och skratt.

Men det finns ett ämne som sänker ett vemod över Mette-Marit. Ett ämne som kronprinsessan knappt pratat om offentligt.

Mette-Marit om sorgen efter Ari Behn

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit sörjer Ari Behn.

Vi pratar självfallet om Ari Behns död för drygt ett år sedan. I NRK-programmet Året med kongefamiljen intervjuas Mette-Marit om saken, och man ser att hon fortfarande är djupt skakad av händelsen.

– Jag tycker fortfarande att det är svårt att prata om. Ari var ju en människa som jag tyckte väldigt, väldigt mycket om, som alla tycker mycket om. Att han mådde så som han gjorde och valde att avsluta sitt liv. Det är väldigt tungt, säger Mette-Marit till NRK.

Annons

– Jag är väldigt stolt över Aris döttrar, och speciellt Maud som höll det fina talet på begravningen. Men också resten av Aris familj, som valde att vara öppna om det.

"Känner väldigt mycket skam"

För Mette-Marit är mental ohälsa en hjärtefråga. Hon har varit beskyddare för den norska organisationen Rådet för mental hälsa sedan 2001.

– Jag tror att det handlar om när vi inte fungerar, så känner vi väldigt mycket skam. Därför är det svårt att vara öppen om det. Det finns många fördomar om hur det är att lida av allvarliga psykiska sjukdomar, men också kring att känna ångest, säger hon.

– Man ska komma ihåg att över hälften av dem som bor i Norge kommer någon gång i livet att lida av psykiska åkommor.

Mette-Marit, känd för sin frispråkighet, hymlar inte med att hon själv suttit i den båten.

– Det är klart jag har det. Men det går att ha ett bra liv även om man har problem med mental hälsa. Det är något av det viktigaste jag kan säga, säger Mette-Marit.

Annons
Annons