Mette-Marits egna ord avslöjar sanningen om sonen

prinsessan mette-marit marius höiby

TT
Mette-Marits son är den enda i kronprinsfamiljen som inte på något sätt är kunglig, och det oroade hans mor så pass att hon valde att agera.
Mette-Marits oväntade gravidavslöjande!
Slå på ljud

Livet som kunglighet är inte alltid det lättaste, plikter ska balanseras med alla kungafamiljens medlemmars egna viljor och vissa hanterar det bättre än andra. Det finns de som verkar som att de verkligen är födda till att ha det jobb de har, medan andra tar längre tid på sig att bli varm i kläderna.

Extra speciellt blir det såklart för de som gift in sig i kungafamiljer. Å ena sidan får de plötsligt ta del av en himla massa privilegier, men de måste även lära sig att navigera alla sociala koder och oskrivna regler som kommer med jobbet. För norska kronprinsessan Mette-Marit har det varit en lång process att bli den självsäkra följeslagare till kronprins Haakon vi känner henne som idag.

Mette-Marit hade sonen Marius sedan innan

Saken komplicerades till en början av att hon redan var mamma när de båda möttes och föll för varandra. Men de visste hela tiden att det skulle bli de två, och Haakon tog sig an sin bonusson Marius som att han var hans egen. Men för omvärlden tog det ett tag att ställa om sig till en ny verklighet, och pressen var redan i väldigt unga år väldigt intresserad av lille Marius Höiby.

prinsessan mette-marit marius höiby

Marius Höiby har alltid varit en självklar del av familjen med kronprins Haakon och Mette-Marit.

Lise Åserud/TT

Nu har han vuxit upp till en ung man, men det var inte utan farhågor som Mette-Marit såg sin son försvinna iväg för att gå sin egen väg i livet. När han fyllde 20 år och precis var på väg att åka utomlands för att plugga skrev hon därför ett öppet brev, riktad till medierna, där hon bad om deras förståelse för att Marius inte vill vara en offentlig person.

“Då Marius var liten hade vi i stort sett journalister som bodde utanför huset vi bodde i. NRK Dagsrevyen följde efter oss när vi lekte i Frognerparken på eftermiddagarna. Marius var 3 år. Inte ens Se og Hør skulle göra så mot ett barn i dag. Naturligtvis. Men att Marius nu fyllt 20 år gör honom inte till villebråd igen” skrev Mette-Marit i det öppna brevet.

LÄS MER: Marius går inte att känna igen på nya bilden

Marius Höiby

Marius Höiby flyttade utomlands för att plugga, men nu är han tillbaka i Oslo.

Andreas Fadum

Mette-Marit: ”Valt att skriva om ungdomssynder”

Men även när Marius började växa upp var hans val och handlingar ständigt under luppen, något som Mette-Marit påpekar.

“Några få medier har valt att skriva om ungdomssynder. Det vore onaturligt om det inte fanns exempel på det. Jag är i alla fall glad att mitt eget ungdomsuppror inte bevakades lika noga. Det hade sett mycket värre ut. Jag vill gärna ta tillfället i akt och tacka alla medier som behandlat Marius ungdomstid på ett klokt sätt.” skriver Mette-Marit.

LÄS MER: Dramat kring Mette-Marits son – blev en säkerhetsrisk

”Marius vill inte leva sitt liv i offentligheten. Min förpliktelse som mor är att ta det ansvar som lades på mig på Aker sjukhus för 20 år sedan på allvar. Därför väljer jag nu att be delar av norsk media låta honom slippa få sån uppmärksamhet han inte vill ha, när han nu bland annat väljer att resa till utlandet för att studera.” skriver hon avslutningsvis.

{"totalCount":0,"result":[]}