Mette-Marits lillprins har blivit stor – se nya födelsedagsbilderna!

Idag fyller kronprinsessan Mette-Marits minsting Sverre Magnus 13 år – och visst är man lite nyfiken på Norges egen doldisprins?

Trots att han har vuxit upp mitt i Norges kronprinsfamilj har han lyckats gå lite under radarn. Han får leva sitt liv rätt ostört och går sedan flera år i Oslos privata Montessori-skola. Detta till skillnad från sin storasyster Ingrid Alexandra, snart 15, som prinsess-trimmas på den helt engelskspråkiga Oslo International School, en privatskola även det.

Prins Sverre Magnus och prinsessan Ingrid Alexandra

En födelsedagskram från syrran.

Smeknamnet och hobbyn

Men vi vet i alla fall att han är Norges enda kungliga trummis – det är hans stora hobby – och att han bara kallas för Magnus privat. Sverre är det aldrig någon som säger.

Och det blir ingen salut och inga officiella flaggor när han fyller 13 år idag, för Sverre Magnus tillhör inte det norska kungahuset, bara den norska kungafamiljen. Men trots sin plats strax utanför det värsta kungliga strålkastarljuset är han ändå trea i den norska tronföljden efter pappa Haakon och sin storasyster.

Idag är det exakt 13 år sedan Sverre Magnus föddes på Rigshospitalet, 52 centimeter lång och 3944 gram lätt. Han döptes på Kungliga slottet i Oslo den 4 mars 2006.

Idag är det exakt 13 år sedan Sverre Magnus föddes på Rigshospitalet, 52 centimeter lång och 3944 gram lätt. Han döptes på Kungliga slottet i Oslo den 4 mars 2006.

Prins är han förstås, men inte Hans Kungliga Höghet minsann, utan bara Hans Höghet, vilket är en gigantisk skillnad i sammanhang som dessa. Däremot står han i den brittiska tronföljden – redan på plats 75. Och det är faktiskt mycket långt före vår egen kung Carl Gustaf som bara är 283:a.

Prins Sverre Magnus, kung Harald.

Med farfar kung Harald.

Bland dagens gratulanter kan vi räkna in hans gudmor drottning Máxima, och säkert vår egen kronprinsessa Victoria, hon är ju nära vän med Mette-Marit och glömmer aldrig en födelsedag.

Norska kungafamiljen

Läs mer:

Så var kungliga kärleksfesten!

Efter Mette-Marits sjukdom: Ingrid Alexandra kliver fram

Så fint! Mette-Marit kärleksbombad efter sjukdomsbeskedet

Foto: Kongehuset.no, TT