Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marits och Frederiks förflutna kommer upp till ytan – nu möts de

15 maj, 2024, 07:00 
Victoria Morand
Nu möts parterna under statsbesöket.
Annons
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Kronprinsessan Mette-Marit och kung Frederik har under flera år varit nära vänner.

Nu möts de två kungligheterna igen under statsbesöket.

Tim Rooke/REX

Danskt statsbesök i Norge

Under tisdagen och onsdagen kan vi förvänta oss ett storslaget statsbesök från det danska kungahuset och ett stort firande när de två kungafamiljerna möts.

Annons

Den norska kungafamiljen beskriver det nära bandet kungafamiljerna emellan i ett inlägg på Instagram.

"Det finns nära band mellan de danska och norska kungafamiljerna. Ett förhållande som sträcker sig ända tillbaka till när danske prins Carl valdes till kung av Norge 1905, och tog namnet kung Haakon VII. Hans bror blev kung Christian X av Danmark några år senare”.

”Sedan dess har banden varit nära, både mellan länderna och de två kungafamiljerna. Drottning Margrethe har tillbringat många snörika semester i Norge, kung Frederik var bäste man i kronprinsparets bröllop och både kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är gudföräldrar till Danmarks kronprins Christian, medan kung Fredrik är gudfar åt prinsessan Ingrid. Alexandra", fortsätter uttalandet.

Annons
Mary, Frederik och Mette-Marit.Tim Rooke/REX

Nära relation mellan kungafamiljerna

Det som är väldigt roligt med de nordiska kungahusen är att de inte bara är lite avlägsna släktingar, utan de passar verkligen på att umgås när tillfälle ges och ser ut att trivas otroligt bra i varandras sällskap.

Haakon, Victoria och Frederik.

Här ser vi bland annat Kronprinsessan Victoria, kronprins Frederik och kronprins Haakon när de reste tillsammans till Grönland, 2009.

Annons
Instagram/detnorskekongehus

Här ser vi även en härlig bild på Mette-Marits dotter, prinsessan Ingrid och kung Frederik där det delas ett glädjefyllt skratt!

Åserud, Lise

Den starka relationen mellan Mary och Mette-Marit

Genom åren har även Mary och Mette-Marit utvecklat en stark och djup vänskap. De sammanstrålar vid kungliga fester, träffas privat – och Mette-Marit är fadder till Marys äldsta son.

Annons

Dessutom kämpar båda för kvinnors och flickors rättigheter.

Mary, Máxima och Mette-Marit.Patrick van Katwijk

Det starka bandet mellan de båda kronprinsessorna underströks redan 2006. Då hade Mary och kronprins Frederik precis fått familjetillökning för första gången, när lille prins Christian kom till världen.

I samband med prinsens dop utsågs Mette-Marit till en av flera till faddrar, bland annat ihop med vår svenska kronprinsessa Victoria.

Bild: TT

Annons