Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Minnesceremonin på Drottningholm: Silvias sorg – efter coronachocken på Haga

11 mar, 2021, 17:54 
Kungen Drottning Silvia
Victoria och Daniel är sjuka i covid-19 – och oron för dem kastar en mörk skugga över kvällens minnesceremoni från Drottningholm.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och dödaBrand logo
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

Kungafamiljen har samlats för ett officiellt uppdrag – för första gången på mycket länge. Tidigare i kväll fick vi se dem tillsammans: Kungen, drottning Silvia, prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson. Och så höggravida prinsessan Sofia och prins Carl Philip som ersätter Victoria och Daniel, som har konstaterats sjuka i covid-19.

Prinsessan Sofia Höggravid Tord Magnuson Minnesceremoni Drottningholm Drottningholms slottskyrka
Prinsessan Sofia som väntar barn när som helst. Till vänster Tord Magnuson.

Trots coronasmittan på Haga slott ska denna minnesceremoni vara coronasäkrad, uppger hovet. Slottskyrkan rymmer i vanliga fall 120 personer: Nu är de bara åtta.

Annons
Minnesceremoni Covid-19 Drottningholms slottskyrka Kungafamiljen
Kungafamiljen samlad. Överhovpredikanten Johan Dalman och hovpastorn Michael Bjerkhagen ledde den tv-sända minnesgudstjänsten.

Kungafamiljen hedrar offren för covid-19

Det blev en ljus och stämningsfull gudstjänst för att minnas alla de som mist livet i covid-19, ledd av hovpastorn Michael Bjerkhagen och överhovpredikanten Johan Dalman och inramad av musik.

Prinsessan Christina Prins Carl Philip Minnesceremoni Covid-19 Drottningholm Drottningholms slottskyrka
Prinsessan Christina och prins Carl Philip.

Det var kungen själv som hade tagit initiativet. På det här sättet vill han hedra de mer än tretton tusen svenska medborgare som har gått bort i covid-19 – men han hoppas också att denna samling ska ge framtidstro, hopp och kraft till oss alla. Allt på årsdagen av det första svenska covid-19-relaterade dödsfallet.

Annons
Kungaparet Minnesceremoni Covid-19 Drottningholm Drottningholms slottskyrka
Kungaparet under minnesceremonin.

Det senaste året har ju varit fyllt av förluster. Det är många svenskar som har mist någon under pandemin – och detta har även drabbat kungafamiljen. Flera personer som har stått dem nära privat har avlidit i covid-19.

Dit hör kungens vän från skolåren i Sigtuna, diplomaten och företagsledaren Erik Belfrage, som gick bort i våras. Och dit hör också kungens jaktkamrat Johan Nordenfalk som avled strax före jul.

Kung Carl Gustaf Drottning Silvia Minnesgudstjänst avlidna pandemin
Kungen hedrade de döda, samtidigt som han ville förmedla hopp och framtidstro.

– Det är klart att under den senaste tiden så har det känts mer påtagligt, det har krupit närmare och närmare, sa kungen kort därefter under en intervju med SVT:s Året med kungafamiljen.

Annons

Inte anade han att han i dag skulle behöva ta emot beskedet om att både hans äldsta dotter, Sveriges tronföljare, och prins Daniel har insjuknat i covid-19. Enligt hovets informationschef har de influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl.

Kungen Minnesgudstjänst Drottningholm Avlidna Covid-19
Kung Carl Gustaf på en bild från Drottningholm ikväll.

Under gudstjänsten läste kungen strofer ur den 139:e psaltarpsalmen, och prins Carl Philip läste en bön tillsammans med prinsessan Christina: ”Vi ber för alla som av olika skäl inte hann ta avsked av sina nära och kära. Hela det brustna i oss alla. Hjälp oss att orka gå vidare.”

Annons

Kungen om covid-19: ”Jag anser att vi har misslyckats”

I SVT-intervjun som gjordes före jul var kungen ovanligt öppen med sin kritik mot hur Sverige har hanterat pandemin:

– Jag anser att vi har misslyckats. Det är ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, sa han bland annat.

Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför allaBrand logo
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla

Minnesgudstjänst från Drottningholm sändes torsdag 11 mars klockan 18.45 i SVT1 och finns nu på SVT Play.

Foto: Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna/TT, SVT.

Annons