Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Misstanken om Madeleine stämmer – Victoria vägrar göra likadant

13 apr, 2024, 07:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Allt började redan när prinsessorna var barn...
Annons

En är prinsessa – och en är kronprinsessa.

Men de är båda systrar. Trots det skiljer sig Victoria och Madeleines liv drastiskt.

Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!Brand logo
Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!

Victoria och Madeleines olika liv

Även om de båda är kungligheter har livet sett annorlunda ut för dem ända sedan barnsben. Victoria, som redan som liten påbörjade drottningskolan med allt vad det innebär, och Madeleine, som fick ett någorlunda mer "fritt" liv och ett eget val att leva utanför rampljuset om hon så önskade.

Och det gjorde hon. Istället för att stanna inom de svenska landsgränserna valde hon tidigt att lämna för ett mer privat liv i New York och tillslut Florida, där hon bott i 14 år tillsammans med maken Chris O'Neill och deras tre barn.

Victoria valde att studera utomlands, men har sedan dess flyttat tillbaka hem och bildat familj med prins Daniel. Till vardags utför hon sina kungliga uppdrag med bravur och förutom under högtider är hennes kungliga kalender vanligtvis fylld till bredden med uppdrag.

Annons

Stora skillnaden mellan Victoria och Madeleine

Så trots att de båda är kungligheter och trots att de är systrar finns det mycket som skiljer prinsessorna åt – och en av dem är sättet de pratar på.

Det redovisade språkvetaren Lars Melin i sin bok "Fiint språk" från 2005. Inför boken forskade han, tillsammans med sonen Martin, på hur den svenska överklassen pratar. Därför vände han sig till både Victoria och Madeleine.

Och det blev snabbt tydligt att sättet prinsessorna pratar på skiljer sig drastiskt, med Madeleine som mer kommunicerar med "brat-svenska":

– Hon pratar Stureplans-aktigt. Det man märker mest är de öppna vokalerna. Det är därför man har kallat henne för ”Madelääään”. Det är en lätt nasalering också. En bladning av fonetik och attityd, säger han till Svensk Damtidning.

"Det är så medvetet"

Men hos Victoria låter det annorlunda. Och det finns en ganska självskriven förklaring – allt börjar med den omtalade drottningskolan, då kungen och drottningen tidigt i Victorias liv anlitade Dramaten-skådespelaren Margaretha Krook för att träna henne i språkhantering.

– Victoria har alltså dresserats för sitt språk. Hon skulle prata vad man kan beskriva som “mainstream-svenska”. Man tänkte sig att svenskarna i gemen var mer bekväma med det.

Samma skola gick däremot inte Madeleine i. Även det har sin förklaring.

— Det är så medvetet. Den ena ska höra hemma i sin överklass-miljö. Den andra är en vara för hela svenska folket.

Annons