Mordförsök på Windsor Castle: Hovet är förskräckta

04 feb, 2023, 05:02 
Kung Charles, Kate
Det framkommer nu att det skett ett mordförsök på Windsor Castle – det här är allt vi vet...
Annons

Julen 2021 var helt klart speciell – på flera sätt.

Nu kommer de förskräckliga uppgifterna om mordförsöket som skakade om hovet rejält...

På grund av pandemin kunde inte drottning Elizabeth befinna sig på Sandringham med familjen, som alla andra år. Hon ställde in hela julfirandet och befann sig på Windsor Castle istället.

Efterlängtade comebacken • Victoria väcker reaktioner utomlands • Otroheten i Danmark bekräftad – 3 kungliga snackisar från vecka 5!
Efterlängtade comebacken • Victoria väcker reaktioner utomlands • Otroheten i Danmark bekräftad – 3 kungliga snackisar från vecka 5!

Jaswant Singh Chail skulle döda drottningen

Den 19–åriga Jaswant Singh Chail hade ett mycket klart mål den här dagen – han skulle ta livet av landets statschef, drottning Elizabeth.

Han bröt sig in på området under morgonen och klockan 08.10 hade han närmat sig drottningens privata bostad, rapporterar BBC och Sky News.

19–åringen upptäcktes av en skyddsvakt som vaktade utanför ingången. Vakten har sagt i förhör att han tyckte mannens maskering påminde om en halloweenkostym.

Annons

Drottningens vakt frågade vad Chail gjorde på slottet.

– God morgon, hur kan jag hjälpa dig?

Chail svarade;

– Jag är här för att döda drottningen.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth var i stor fara den 25:e december 2021

Tumult på Windsor Castle: Drog sitt elvapen

Vakten insåg då att mannen var beväpnad med ett armborst. Han drog sitt elchocksvapen och ropade åt honom att släppa vapnet och ställa sig på knä.

Chail följde order och fortsatte upprepa.

– Jag är här för att döda drottningen.

Chail döms nu för förräderi. Fyra dagar innan händelsen hade Chail spelat in en video som han skickat till omkring 20 personer.

I videon berättar han att dådet är en hämnd för dödsoffren i massakern i indiska Jallianwala Bagh 1919 då brittiska trupper öppnade eld mot tusentals människor i samband med en folksamling.

Annons

”Förlåt, förlåt för vad jag har gjort och vad jag kommer göra. Jag kommer att försöka mörda Elizabeth, drottningen i kungafamiljen” säger Chail i en annan video som spelades in tio minuter innan angreppet.

Vad hände med Jaswant Singh Chail?

Chail är den första personen i Storbritannien som döms för förräderi sedan 1981.

Han erkände att han var beväpnad och haft som mål att skada drottningen och hotat att döda henne. Jaswant Singh Chail har befunnit sig på en psykiatrisk vårdinrättning sedan han greps.

– Detta var en extremt allvarlig incident, men en händelse som de patrullerande vakterna som grep Chail hanterade professionellt och med stort lugn, säger polisbefäl Richard Smith, rapporterar BBC.

Jaswant Singh Chail
Jaswant Singh Chail hade som mål att döda drottning Elizabeth på Windsor Castle

Foto: TT

Annons