Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mörka hemligheten i den brittiska kungafamiljen avslöjad – lider av Parkinsons

14 okt, 2021, 16:00 
Brittiska kungafamiljen

En medlem i den brittiska kungafamiljen bär på en djup sorg.

Annons
Kungligheterna som har fått barn 2021!Brand logo
Kungligheterna som har fått barn 2021!

Mike Tindall är gift med Zara Tindall, prinsessan Annes dotter och drottning Elizabeths barnbarn. Det sägs att han är en väldigt uppskattad medlem i den brittiska kungafamiljen, för sitt naturliga sätt att vara och sin härliga humor.

Men under ytan bär Mike på en väldigt djup sorg. Hans pappa Phillip har nämligen kämpat med Parkinsons sjukdom i snart tjugo år.

Hemlighet i den brittiska kungafamiljen

Mike Tindall
Här står Mike Tindall jämte hustrun Zara och hertiginnan Kate Middleton.

Nu har Mike pratat om sin pappas lidande, och sin egen kamp som anhörig, i tv-programmet BBC Breakfast. Han efterlyser ett slags stödnätverk där anhöriga kan dela erfarenheter och ge varandra stöd.

– Läkare och neurologer ger ofta olika råd, så man måste nästan läsa vad andra drabbats av för att förstå vad som kommer att fungera för dig, så jag tror att det definitivt är något man borde satsa på, säger Mike.

Annons

– Jag tänker mig ett slags nätverk där personer som precis fått diagnosen kan gå in och läsa på lite.

"Fick diagnosen"

Mike har också fått prata med flera Parkinson-patienter som en del av sitt arbete för välgörenhetsorganisationen Cure Parkinson's. Han har bland annat stiftat bekantskap med en 77-årig man, David, som också fått diagnosen.

– Jag upplevde att jag hade en band med David, för jag känner igen vad min mamma och pappa måste leva med. De fick diagnosen när de var ungefär lika gamla, det var ungefär samma historia, säger Mike.

Mikes pappa Philip var precis som sin son idrottare en gång i tiden. Numera kan han knappt hålla i en penna och har svårt att leka med sina tre barnbarn: Mia, 7, Lena, 2, och bebisen Lucas.

– Jag är väldigt engagerad i att forskningen ska kunna bota Parkinsons någon gång i framtiden, eftersom jag tvingades se min pappa genomlida detta, så att bota det ska vara målet, snarare än att bara leva med det, säger Mike.

Annons
Annons