Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mystiska besöket! Dannebrogen ligger just nu förtöjd utanför Kungliga slottet

18 jun, 2019, 21:30 
Margareta
En kunglig båt utanför ett kungligt slott. Men ingen vet varför. Vi försöker reda ut varför Dannebrogen just nu guppar omkring mitt i centrala Stockholm.
Annons

Utanför Kungliga slottet i Stockholm ligger alltid en rad båtar, allt från vackra träsnidade mästerverk till större färjeliknande varianter.

Men just nu har en alldeles speciell båt lagt sig tillrätta intill kajsidan. En båt så kunglig att det knappast går att bli kungligare. Dannebrogen. Skeppet, som döptes av drottning Alexandrine redan år 1931 är officiellt och privat residens för den danska kungafamiljen när de vill bege sig till olika platser i närheten av Danmark. När de ska på kungliga galej hos släktingarna i Stockholm tar de oftast just Dannebrogen, och den brukar parkeras just här!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Dannebrogen ligger just nu på plats utanför Kungliga slottet i Stockholm.
Dannebrogen ligger just nu på plats utanför Kungliga slottet i Stockholm.
Båten vaktas av en man hållandes en sabel.
Båten vaktas av en man hållandes en sabel.

Vad båten gör i Stockholm, och vilka kungligheter som befinner sig på den är fortfarande oklart. Men båten vaktas av dansk hovpersonal, vilket tyder på att den kommit med kunglig frakt.

Just nu utanför Dannebrogen som ligget till kaj i Stockholm.
Just nu utanför Dannebrogen som ligget till kaj i Stockholm.

Kan vara Margrethe som kommit

Efter en titt i de svenska och danska kungliga kalendrarna ser vi att drottning Margrethe kommer att vara borta ur landet under midsommarhelgen. Det är nämligen kronprins Frederik som tar över rodret från och med den 19 juni. Därefter har det danska kronprinsessparet en hel del uppdrag hemma i Danmark. Så kanske är det helt enkelt drottning Margrethe som valt att följa sina svenska rötter och fira en svensk traditionell midsommar med sina kära släktingar kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Den svenska drottningen har nämligen en helt tom kalender fram till efter midsommar, och kungen har ett uppdrag kvar innan långhelgen, och det uppdraget kommer att äga rum i Kalmar. Med andra ord i närheten av Öland och Solliden där de allt som oftast firar midsommar.

Dessutom firar det svenska kungaparet bröllopsdag den 19 juni, något som ofta firas med en middag tillsammans med nära och kära.

Fortfarande osäkert

Helt säkra kan vi ännu inte vara över varför Dannebrogen är på plats i Stockholm med hissad dansk flagg. Men vad än anledningen är känns det härligt att ha den här! God Aften hälsar vi till både båten och alla läsare, i sann dansk anda!

Foto TT, Läsarbild

Annons