Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Mystiska lapparna - timmar före dödsbeskedet om Elizabeth: ”Något konstigt pågår”

Mystiska lapparna - timmar före dödsbeskedet om Elizabeth: ”Något konstigt pågår”

Foto: TT

Redan innan beskedet var ute anade man att något var fel.

Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”
1:43

Efter reklamen: Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

(1:43)

Slå på ljud

Trots att det var känt att drottning Elizabeths hälsa började svikta och att åldern tog ut sin rätt, kom beskedet om den älskade monarkens bortgång som en stor chock för britterna. Helt plötsligt var dagen som landet så länge förberett sig för här.

Nyheten nådde världen under torsdagskvällen, men bakom kulisserna var oron ett faktum långt innan dess. Såhär gick det till i det brittiska underhuset.

Elizabeths sista önskan vid dödsbädden – orden avslöjar

Det visade att nånting var fel

Hur landet ska få reda på drottningens död fanns det en länge utstuderad och in i minsta detalj planerad händelseplan för. Strax efter lunchtid kom Buckingham Palace med ett meddelande om drottningens sviktande hälsa. I den stod det att Elizabeth var under medicinsk uppsyn, och att läkare uttryckt en oro för henne. Snabbt anade många britter att något var fel.

Ordinarie nyhetssändningar bröts för att bara fokusera på Elizabeth, det skedde inget rutinmässigt vaktskifte utanför slottet och programledare bar helsvart – något som enbart sker när drottningens dödsbud ska lämnas.

I handlingsplanen i fall av drottningens död, som ofta går under namnet "London Bridge" står det klart att premiärministern är den som först ska ta emot dödsbeskedet. I detta fall var det Liz Truss, som bara två dagar tidigare träffat Elizabeth.

Drottning Elizabeth och Liz Truss

Drottningens sista offentliga framträdanden, och en av de absolut sista bilderna på henne.

JANE BARLOW

Historiska förändringen för Kate efter Elizabeths död – ärver prinsessan Dianas titel

Hände 20 minuter innan sjukdomsbeskedet

På bilder syns nu hur finansminster Nadhim Zahawi kom in i brittiska underhuset där Liz Truss befann sig för att debattera energikrisen, för att ge henne en lapp. Enligt The Guardian fick även vice Labour-ledaren Angela Rayner. Hon ska enligt sajten ha sett orolig ut efter att hon läst den mystiska lappen.

Vid detta laget hade hovet inte ännu kommit med beskedet om att drottningen var sjuk, men journalister började spekulera i om det kunde ha något med henne att göra. Under tisdagens framträdande med Liz Truss reagerade många på att den annars alltjämt pigga Elizabeth, såg ovanligt skör ut.

Labourpolitikern Chris Bryant tillhörde de som anade att det var något väldigt avvikande som skedde.

”Något konstigt pågår i the Commons. Zahawi informerar premiärministern skyndsamt”, skrev han på Twitter.

Bryant, och journalisterna skulle visa sig ha rätt. Bara 20 minuter senare kom Buckingham Palace med det som skulle komma att bli ett historisk besked.

"Drottningens läkare är oroliga för hennes majestäts hälsa och har rekommenderat att hon fortsatt hålls under läkaruppsikt” Stod det bland annat.

Foto: TT