Nobelfesten 2019: Här är allt vi vet än så länge

Kommer Madeleine, vem sitter var och vad blir det för mat? Vi listar allt vi hittills vet om Nobelfesten 2019!

Nobelfesten. Nobelbanketten. Nobelpriset. Kärt barn har många namn, men vad dagen än kallas inträffar den under samma datum varje år. Den 10 december är det dags för festernas fest – Nobel.

1 300 personer kommer att vara bjudna. Men vad vet vi mer om gästerna?

Här är allt vi vet om Nobel 2019

Kungligheterna på plats kommer att vara kung Carl Gustaf och drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip samt prinsessan Christina och Tord Magnuson. Och så prinsessan Madeleine!

Prinsessan Madeleine till Nobel 2019

Madeleines rosa klänning på nobelbanketten 2016.

Madeleines rosa klänning på nobelbanketten 2016.

Huruvida prinsessan Madeleine kommer eller inte beslutas alltid tätt inpå galan, endast några veckor innan det är dags. Men omkring en månad innan festen fick vi det roliga beskedet, prinsessan Madeleine kommer till Nobelfesten 2019! Däremot kommer inte hennes make Chris O’Neill med.

Övriga gäster på Nobel 2019

  • Nobelpristagarna 2019 är hela 14 stycken. De får i sin tur ha med sig hela sin familj, inklusive barn och barnbarn.
  • Partiledarna från varje parti med respektive.
  • Ambassadörerna i Sverige som har en Nobelvinnare.
  • Delar av Nobelstiftelsen.
  • Svenska akademiens ledamöter.

Bordsplaceringen under Nobelfesten 2019

Bordsplaceringen under Nobel är alltid noga uttänkt.

Bordsplaceringen under Nobel är alltid noga uttänkt.

Hur alla sitter under Nobel är ett stort planeringsarbete och avslutas in i det sista. Men de följer även traditionen. Därför vet vi en hel del om bordsplaceringen på honnörsbordet. Prinsessan Christina sitter exempelvis alltid intill pristagaren i Litteratur om det är en man, i år alltså Peter Handke.

Drottning Silvia placeras alltid intill Carl-Henrik Heldin.

Drottning Silvia placeras alltid intill Carl-Henrik Heldin.

Drottningen och kronprinsessan Victoria har å sin sida alltid Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin mellan sig och han sitter mitt emot kungen. På deras andra sidor brukar fysikpristagarna sitta, det kanske högst rankade priset i och med att det var Alfred Nobels egna yrke. Kungen får alltid Carl-Henriks fru till bordet samt fysikpristagarens fru. Detta innebär att även prins Daniel brukar få socialisera med fysikpristagarens fru.

Längre ner på honnörsbordet sitter vissa ministrar samt statsministern och ledare för olika stiftelser kopplade till Nobelpriset.

Vilka klänningar och tiaror får vi se?

Prinsessan Sofia under kungens middag för Nobelpristagarna 2018.

Prinsessan Sofia under kungens middag för Nobelpristagarna 2018.

Drottning Silvia återanvänder ofta under Nobel. En ny klänning ska alltid användas vid statsbesök, medan den senare kan dyka upp en andra gång under Nobelfesten. Kronprinsessan Victoria gjorde ju succé i sin mammas marängklänning under 2018, och kommer därför med stor sannolikhet bära något nytt i år. Prinsessan Sofia har varierat helt i sina val av Nobelklänning. Säkert är att det blir något nytt men svenskt. Och bäst blir det när hon spelar in sin egna stil, lätt inspirerat av 70-talet, så som den gröna klänningen från Dagmar under Nobel 2016.

När det gäller tiaror och diadem lånar de kungliga kvinnorna smycken mellan sig. Kronprinsessan Victoria varierar sig ofta och kan välja allt från Stråldiademet till Prinsessan Sibyllas diadem, medan prinsessan Sofia har sitt privata diadem som hon varierar med pärlor, diamanter eller smaragder. Drottning Silvias smyckeskåp är dock off limit för prinsessorna. Hon väljer ofta Drottning Sofias diadem, men kan även slå till med pampigare val som det Leuchtenbergska safirgarnityret.

Så mycket pengar får Nobelpristagarna 2019

Förutom ära och ett stort kändisskap i din bransch samt ett diplom och medalj får Nobelpristagaren en summa pengar. I år tilldelas varje pris 9 miljoner kronor, är det fler det delar på priset får man även dela på prispengen.

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: