Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Norska kungafamiljen i offentligt bråk

01 jun, 2021, 16:00 
Norska kungafamiljen
Norska kungafamiljen har hamnat mitt i en offentlig konflikt: Det stormar kring det kungliga tåget.
Annons
Allt om Norges kungahus!Brand logo
Allt om Norges kungahus!

Norska kungafamiljen har en egen kungavagn till sitt förfogande: Ett lyxigt och mycket bekvämt sätt att resa, eftersom den har vardagsrum, matsal, arbetsrum, sovrum och kök. Och konflikten kokar ner till en fråga: Hur ska kungafamiljens access till tåget se ut i framtiden?

Norska prinsessan på röda mattan på Oslo Central
Ett av norska kungaparets barnbarn på väg mot tåget på Oslo Central.

Själva hade kungafamiljen tänkt sig att kliva ombord oftare framöver, av hållbarhetsskäl. De hade hoppats på färre bilresor helt enkelt, och på att i stället kunna använda sitt eleganta tåg.

Men efter en omorganisation av den norska järnvägen för några år sedan, då många fler aktörer klev in på rälsen, ska kungavagnen nu få en ny ägare rapporterar sajten Royal Central:

Annons

Ägandeskapet ska föras över från Norges största järnvägsbolag VY till Järnvägsmuseet i Hamar. Och där på museet ska själva vagnen också ställas upp.

Kung Harald Drottning Sonja Norska kungafamiljens tåg
Kung Harald och drottning Sonja på väg ombord.

Resultatet: En konflikt kring accessen. Det är inte känt om kungafamiljen har synpunkter eller ens agerar själva. Men Oskar Aanmoen, redaktör på sajten Royal Central, citerar kommunikationschefen på VY som säger:

– Det är galet att ha ett tåg som inte kan användas. Den kungliga tågvagnen måste kunna stå till kungafamiljens förfogande.

Kung Harald Drottning Sonja Hovets officiella bild
Hur ska kung Harald och drottning Sonja resa i fortsättningen?

Tåget ska visserligen kunna bokas av hovet, det har den norska regeringen lovat. Men kritikerna ställer sig nu frågan om detta kommer att funka i praktiken, när tåget väl har hamnat på museet.

Annons

Svenska kungafamiljens tåg – så ser det ut

Den norska kungliga tåget är relativt nytillverkat: Det har bara 27 år på nacken, vilket inte är mycket jämfört med svenska kungahusets anrika tågvagn, som byggdes till kungens farfarsfar Gustaf V år 1931.

Svenska kungafamiljens tågvagn Det kungliga tåget
Den svenska kungliga tågvagnen, med kungafamiljen ombord.

Förr användes det svenska kungatåget troget varje sommar, när Gustaf VI Adolf skulle till sitt sommarnöje Sofiero, och sedan stod vagnen uppställd på huvudbangården i Helsingborg tills han skulle flytta hem till Stockholm igen.

Kungafamiljen brukade också ta sin kungavagn när de skulle till Storlien, men den traditionen upphörde redan för 20 år sedan. Numera är deras tåg magasinerat hos Järnvägsmuseet i Gävle, men i funktion och fullt möjlig att använda.

Annons

När någon i kungafamiljen ska ta tåget numera så blir det i stället reguljärt, som här: X2000 hade bytt perrong och Victoria fick springa som alla andra...

Kronprinsessan Victoria åker tåg
Kronprinsessan Victoria (och säpo) springer till tåget.

Danska kungafamiljens tåg – inifrån

Danska kungafamiljen har också en egen tågvagn, med salong, sovrum, badrum och kök fördelade på 62 kvadratmeter.

Senast rullade den från Københavns Hovedbanegård till Kolding, med Margrethe och hennes syster prinsessan Benedikte i den turkosblå soffan, och med dronningen flitigt rökande ombord. Om detta skvallrar askfatet på bordet!

Foto: TT, Norska hovet, Instagram.

Annons