Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu lämnar Victoria Öland med familjen – för Frederik och Marys skull

05 maj, 2024, 15:29 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu lämnar Victoria paradiset.
Annons

Den kungliga kalendern har redan i år givit plats åt inte ett, utan två statsbesök.

Intensiva programmet – så var franska statsbesökets sista dagBrand logo
Intensiva programmet – så var franska statsbesökets sista dag

Tre statsbesök på fyra månader

Det första ägde rum redan i januari, då det franska presidentparet Emmanuel och Brigitte Macron togs emot av kungaparet för ett par dagars besök, fyllda av möten och en sprakande galamiddag.

Det senaste statsbesöket inträffade i slutet av april. Då fick kungen och drottningen besök av våra finska grannar när Finlands nya president Alexander Stubb, 56, och hans fru, juristen Suzanne Innes-Stubb, 54, anlände på svensk mark.

Och redan under måndagen ska nästa statsbesök betas av – denna gång är det kung Frederik och drottning Mary som under ett par dagar ska umgås med våra kungligheter för att stärka banden mellan nationerna.

Annons

Victoria på minisemester – sågs på Öland

Men det är inte bara kungen och drottningen som tar emot det danska kungaparet. Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel medverkar, och blir de första som Frederik och Mary möter när de anländer till Stockholm med kungaskeppet Dannebrog.

Och det blir några hektiska dagar. Därför passade det alldeles utmärkt att Victoria hann med en snabbvisit till sitt älskade Öland.

Men det dröjer inte länge förrän hon kommer tillbaka till huvudstaden igen för att förbereda sig inför morgondagens bravader.

Victoria och Daniel möter danska kungaparet

Och det blir ett extra speciellt möte – det danska statsbesöket är det första sedan 1985 och sedan Frederik tilltog tronen tidigare i år.

Annons

När de anländer med Dannebrog möts de av kronprinsessparet, som välkomnar dem ombord kungaslupen Vasaorden och välkomnas varmt med kanonsaluter från Kastellholmen och Skeppsholmen.

Väl framme vid Skeppsbron tas de emot av kungen och drottningen – och en drös invånare som ivrigt vinkar Danmarks nya kungapar välkomna.

Schemat för danska statsbesöket

Sedan väntar lunch och möte med både talman och statsministern i Rosenbad, innan de beger sig till KTH för en spännande sammankomst med de svenska astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt samt den danske astronauten Andreas Mogensen.

Tillsammans ska de föra samtal om rymdforskningens och rymdteknikens roll för en hållbar framtid.

Och under kvällen väntar kanske dagens höjdpunkt – en glammig galamiddag på slottet!

Finska presidentparet på statsbesök – se bilderna från slottetBrand logo
Finska presidentparet på statsbesök – se bilderna från slottet

Dag 2 av det danska statsbesöket

Statsbesökets andra dag är även den fylld till bredden. Då väntar ett besök på Stockholms ambfibieregemente för de båda kungarna, medan drottningarna beger sig till Waldemarsudde för ett möte med museichef Karin Sidén och kulturminister Parisa Liljestrand.

Sedan väntar lunch i stadshuset tillsammans med Victoria, Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Efter lunchen beger de sig till Nordiska museet, följt av en svarsmottagning och till sist en avskedsceremoni på kungliga slottet.

Annons