Nu ska Victoria och Daniel få danskarna att älska Sverige!

Nu ska vi charma Danmark – och kronprinsessan Victoria och prins Daniel är vårt bästa vapen...

Nu ska vi bonda lite extra med Danmark. Och det ska kronprinsessan Victoria och prins Daniel se till. Det gäller ju att hålla relationerna på topp, så Konungariket Sverige lägger in högsta växeln och drar på charmbesök till Köpenhamn.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Victoria är nära vänner.

Victoria och Frederik gillar varandra skarpt!

Den här gången är det kronprinsessan Victoria och prins Daniel som tar täten och med sig har de en stor svensk business-delegation. Ett kungligt svarsbesök kan man säga på danska kronprinsparets tvådagarstripp till Stockholm förrförra våren. Då gled Mary och Frederik in vid kaj i Stockholm ombord på kungaskeppet Dannebrog, och sedan blev det två dagar av svensk-dansk förbrödring på kunglig toppnivå.

Kronprinsessan Victoria ombord på Dannebrog 2017.

Danska kronprinsessparet kunde anlända i båt, men Victoria och Daniel får ta flyget.

Kronprinsessan Mary är gudmor till Estelle

Victoria och Daniel får för sin del ta flyget, och på andra sidan Sundet kommer deras värdar kronprins Frederik och kronprinsessan Mary att stå redo med stora famnen. Det svenska kronprinsessparet och det danska kronprinsparet är ju inte bara kollegor. Victoria och Frederik är sysslingar och nära vänner, och kronprinsessan Mary är gudmor till prinsessan Estelle som till hennes ära heter Mary i fjärde namn.

Kronprinsessan Mary vid sin guddotter prinsessan Estelles dop 2012.

Gudmor Mary vid Estelles dop 2012.

Men tillbaka till den svenska charmoffensiven. Det hela går av stapeln mellan den 16 och 18 september och det mesta händer i och runt Köpenhamn. Temat för de tre dagarna kommer att vara modernisering av sjukvården, den gröna omställningen samt infrastruktur och transport meddelar hovet. Det blir besök i FN-byn och på ett svensk-danskt affärsforum, och så ska Victoria och Daniel sätta kunglig guldkant på Dansk Industris årliga toppmöte.

Kronprinsessan Mary i Stockholm 2017, som gäst hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Så här såg det ut 2017, när Mary och Frederik kom till Stockholm med sin näringslivsdelegation.

Fakta om Victorias och Daniels besök i Köpenhamn

Danska kronprinsessan Mary med Victoria i Stockholm 2017.

Kronprinsessan Victoria laddar för höstens besök hos kronprinsessan Mary – i september intar di svenske den danska huvudstaden.

Business Sweden och Svenskt Näringsliv leder business-delegationen och syftet med besöket är att främja samarbetet med Danmark, som är en av Sveriges största handelspartners. Dessutom ska kronprinsessan Victoria och prins Daniel hjälpa till att lyfta FN:s hållbarhetsmål inom ramen för Agenda 2030. Näringslivsdelegationen består ett tjugotal svenska företag, som representeras på hög nivå.

2007 var kungaparet och kronprinsessan på officiellt besök hos drottning Margrethe och prins Henrik.

Så här såg det ut 2007, när kungaparet var på officiellt besök hos drottning Margrethe och prins Henrik. Victorias och Daniel business-tripp blir dock på en snäppet lägre nivå.