Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Nu släpper Svensk Dam Doku en podcastserie om Diana

10 mar, 2020, 11:00 
AvRed Aktionen
I år har det gått 23 år sedan prinsessan Diana gick bort i en tragisk olycka i Paris. Men hennes minne lever vidare. Vem var hon egentligen, hur var hon och varför påverkar hon en hel kunglig värld – än i dag? Nu gör Svensk Dam Doku en ny dokumentärserie i podcastformat, om just prinsessan Diana.
Annons

I december 2019 släpptes det första avsnittet av Svensk Dam Doku, Svensk Damtidnings dokumentärpodcast med fokus på kungliga händelser och personer – då och nu. Podcasten blev genast en succé och i dag har Svensk Dam Doku nära 300 000 lyssningar.

– Det är verkligen otroligt roligt att det har gått så bra och att så många lyssnar! Men vi på Svensk Damtidning märker ju, varje dag, att intresset för kungligheter är enormt, faktiskt oavsett om man är för eller mot monarkin i stort. Kungligt material, och kungafamiljen, engagerar verkligen, säger Johanna Lejon, programledare för Svensk Dam Doku.

Hon fortsätter:

– Det som är roligt med Svensk Dam Doku är att det ju är en ganska bred podcast, trots att ämnet är nischat. Man kan lyssna på podden om man gillar dokumentärpodcaster, historiska berättelser, nördiga kungliga fakta eller bara vill veta lite mer om den kungliga världen i stort.

Diana
Diana, 1982.

Och nu, tre månader efter podcastpremiären, släpper Svensk Dam Doku sin nya serie, en dokumentärserie i podcastformat. Ämnet? Prinsessan Diana.

Annons

– I tre delar kommer vi att berätta historien om världens mest kända, och älskade, kunglighet: Diana. Diana är ju en helt unik prinsessa, det handlar inte bara om att hon gick bort så tragiskt och alldeles för tidigt. Diana var en ny typ av kunglighet, i allt hon gjorde. Att kungligheter som vår egen svenska kronprinsessa, Victoria, är som hon är, öppen, varm, folklig och folkkär, beror ju på att Diana öppnade just de dörrarna. Hon visade att en kunglighet kan vara allt det, och samtidigt vara riktigt ”royal”, säger Johanna Lejon.

Det handlar dokumentärserien om Diana om – och då släpps avsnitten

Första avsnittet (släpps den 10 mars): Vem var egentligen Diana Spencer, kvinnan som gifte sig med Charles av Wales och fick både prinsen och halva kungariket? Varför blev bröllopet så uppmärksammat och hur kom det sig att någon som skulle vara världens lyckligaste blev världens olyckligaste?

Andra avsnittet (släpps den 24 mars): Prinsessan Diana har skilt sig från Charles, nu är hon Lady Di med en hel värld. Men bara ett år efter att Diana återfått sin frihet så dör hon, 36 år gammal, i en fruktansvärd olycka. Hur var tiden efter skilsmässan och vem var mannen som Diana kallade ”the love of her life”?

Tredje avsnittet (7 april): Efter Dianas död är allt kaos. Två små pojkar har förlorat sin mor, och en hel värld sörjer ”folkets prinsessa”. I dag har det gått nästan 23 år sedan Diana gick bort, men än i dag påverkar hon den kungliga världen.

Här hittar du Svensk Dam Doku

Svensk Dam Doku

Svensk Dam Doku är en podcast som görs av Svensk Damtidning. Nya avsnitt släpps varannan tisdag. 

Foto: TT

Annons