Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya beskedet om kung Harald efter sjukdomen

22 nov, 2020, 19:00 
Kung Harald är i fara. Här är beskedet som just nu skapar stor oro i Norge.
Annons
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!Brand logo
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!

Kung Harald och hans hälsa är, tyvärr, ofta på tapeten i Norge. Kungen kämpar modigt på, men de senaste åren har det varit smärtsamt tydligt att hans kropp inte är vad den en gång var.

Det var därför med fasa som norrmännen läste hovets senaste pressmeddelande.

Kung Harald i fara – covid-19 lös på slottet i Norge

"Det har idag upptäckts covid-19 hos en anställd vid det kungliga hovet. Hans majestät kungen är i frivillig hemkarantän. Hans majestät drottningen är karantän som en följd av närkontakt med personen i fråga. Kungaparet är symptomfria. 14 medarbetare vid det kungliga hovet är också i karantän. Hovet har rutiner med regler och rekommendationer från myndigheter som ansvarar för smittoskydd, bland annat praktiserar med avståndsbestämmelser, man använder munskydd, man ägnar sig åt intensiv renhållning och handhygien och arbetar hemifrån", skrev hovet.

Annons

Svensk Dam har varit i kontakt med Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör. Så här beskriver han stämningen i Norge just nu.

– Då nyheten om att smittan kommit innanför slottsmurarna briserade torsdag kväll var det många som blev bekymrade. En anställd har drabbats av smittan och flera slottsanställda sattes i karantän. Kung Harald har genomgått en hjärtoperation och bor just nu på Bygdö Slottsgård. Även om operationen gick bra är ett sådant kirurgiskt ingrepp allvarligt. Norrmännen gillar sin kung väldigt mycket, men de är också bekymrade för hans hälsa, säger Anders.

Så gör kungaparet för att inte bli smittade

Drottning Sonja och kung Harald.
Det är inte lätt just nu för drottning Sonja och kung Harald.

Nu gör kungafamiljen och hovet allt för att undvika katastrofscenariot: att Harald och drottning Sonja ska bli smittade.

– Kungaparet försöker träffa så få som möjligt och på kungsgården är det bara några få anställda. Drottning Sonja har haft närkontakt med den smittade och därför blev både Sonja och Harald isolerade, berättar Anders Johan Stavseng.

Annons