Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Nya bilder på kungaparet! Hemliga Nobelfirandet på slottet

kungen drottning Silvia fotograferas inför Nobeldagen 2020

Äntligen lite Nobelglamour trots coronapandemin! Kungaparet bjuder på en hel serie nytagna bilder från Stockholms slott.
5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!
Slå på ljud

Det blir ingen traditionsenlig Nobelfest i år – men kungaparet firar ändå! För några dagar sedan bjöd de in en fotograf till Stockholms slott och nu får vi se resultatet! Kungen och drottningen har alltid värderat traditioner otroligt högt och om de inte kan befinna sig i Blå hallen, för Nobelbanketten, så vill de i alla fall bjuda svenska folket på lite nytagna bilder.

Nobelfesten 2020: Kungens och drottning Silvias hälsning

Det här är verkligen året då ingenting är sig likt. Men kungen kommer i alla fall att dela ut Nobelpriset som vanligt, även om det kommer att ske digitalt. Och hemma på Haga, Villa Solbacken och Drottningholm kommer övriga familjemedlemmar att följa sändningen med spänning. Förstås.

LÄS MER: Historierna bakom Nobelklänningarna vi aldrig glömmer

– Det blir en digital prisutdelning klockan 16.25. SVT sänder tillsammans med Nobelstiftelsen och övriga kungafamiljen kommer att titta på sändningen från sina respektive hem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Så blir Nobelfesten under coronapandemin

Att hela Nobelbanketten har ställts in har bara hänt tre gånger under Nobelprisets 119-åriga historia. Men detta coronaår får Nobelpristagarna även ta emot sina medaljer och diplom under coronasäkra former i sina respektive hemländer. Och i stället för Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus – där ju kungen i vanliga fall delar ut Nobelprisen – blir det en tv-sänd ceremoni från Gyllene Salen i Stockholms stadshus där Nobelpristagarna hyllas.

kungen och drottning silvia nobelfesten 2020

Det var i mitten av juli som Nobelfesten ställdes in. Smittorisken är helt enkelt för hög för en sådan stor fest.

– Det finns två problem. Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill, sa Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten till DN då.

Nyfiken på vad Victoria skulle ha burit om det hade varit fest i Blå hallen? Kika här!

Foto: TT