Nya bilderna på Victoria och kungen efter familjekrisen – gör det helt oväntade

09 jan, 2023, 11:01 

Här åker kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf skidor tillsammans.

Annons

För drygt 40 år sedan riktade kung Carl Gustaf hård kritik mot det riksdagsbeslut som innebar att tronföljden skulle gå till äldsta barnet.

Nya bilderna visar: Victorias & kungens drag efter hårda kritiken
Nya bilderna visar: Victorias & kungens drag efter hårda kritiken

Prins Carl Philip, som var ett halvår gammal vid tillfället, hade fötts som kronprins, men fick se sin titel vandra vidare till tre år gamla kronprinsessan Victoria.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Hårda kritiken mot kungen

Kungen utspel förra veckan fick hård kritik. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tyckte att kungen i stället borde fokuserat på vilket bra jobb Victoria gjort som tronarvinge.

Annons

– Kungens ord underminerar henne och måste vara ett hårt slag mot allt arbete kronprinsessan lagt ned. Det är inte konstigt om hon blir både sårad och besviken, sa han till Svensk Dam.

Så är relationen mellan kungen och Victoria

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren har dock kungens medverkande i SVT-dokumentären inte påverkat relationen med Victoria på något negativt sätt.

– Det här är ingen stor sak i familjen. Det är en fråga i media som har blivit väldigt, väldigt förstorad, sa hon till Svensk Damtidning.

- Kungen och kronprinsessan arbetar sida vid sida sedan många år tillbaka och kungen tycker att kronprinsessan som hans efterträdare kommer att bli en utmärkt statschef för Sverige.

Nya bilderna från Sälen

Just nu befinner sig kungen, drottningen och kronprinsessan i Sälen för att närvara på Folk och Försvars rikskonferens. Det är deras första uppdrag sedan omtalade dokumentären.

Annons
Kung Carl Gustaf omfamnar kronprinsessan Victoria
Kung Carl Gustaf omfamnade kronprinsessan Victoria när de anlände till Sälen.

Och visst verkar det som att kungen och kronprinsessan har en fortsatt god relation. I samband med Sälen-besöket passade far och dotter på att åka lite längdskidor.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf ute i skidbacken
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf passar på att åka lite skidor i samband med Sälen-besöket.
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf åker skidor i Sälen
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf såg ut att vara vid gott mod.
Annons
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf åker skidor i Sälen
Här far kronprinsessan Victoria iväg i spåren!

Med ett leende på läpparna tog de sig fram i spåren, och på en av bilderna kunde man även se Victoria knyta näven i en slags segergest.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf åker skidor i Sälen
Kronprinsessan Victoria verkar nöjd, vilket hon illustrerar genom att knyta näven i någon slags segergest.

Foto: TT

Annons