Nya detaljer om Victoriadagen 2020

nya detaljer om victoriadagen
Kronprinsessan Victoria har firat sin födelsedag med att kliva ut från Sollidens slott, till allmänhetens jubel, i över 40 år. Men nu gör coronaviruset att traditionen bryts.
Annons

Just nu är det mycket som inte är sig likt. Stora folksamlingar är inte längre möjliga, om vi vill minska smittspridningen av coronaviruset, och därför kommer nu hovet med ett nytt besked om Victoriadagen.

Annons

Traditionen bryts efter 40 år

Kronprinsessan Victoria har firat sin födelsedag med svenska folket sedan hon var två år gammal. I 40 år har hundratusentals människor rest till Öland och Solliden för att få gratta kungafamiljen populäraste medlem. Och det är omöjligt att räkna alla teckningar och presenter som har burits in på slottsområdet genom åren.

Annons
Estelle
Victoriadagen 2020 hotas av cornaviruset.

Men nu tvingas hovet alltså förändra högtidsdagen, den 14 juli, på grund av Folkhälsomyndighetens direktiv. Så här säger informationschef Margareta Thorgren.

– Det kommer inte ett bli ett traditionellt firande, som vi är vana vid. Kronprinsessan Victoria kommer att firas men vi ser över möjligheterna.

kronprinsessan victoria
Kronprinsessan Victoria är vad vin att fira sin födelsedag i en stor folksamling. Men det är inte möjligt i år.

Kan inte samla människor på Solliden

Ett firande blir det alltså. Men förmodligen i betydligt mindre skala. Många undrar dessutom om prinsessan Madeleine kommer att kunna närvara vid sin storasysters 43-årsdag. Hon befinner sig ju i USA, och får inte resa hem till Sverige i nuläget. Dessutom isolerar sig kungaparet på Stenhammar slott, utanför Flen, och träffar inte sina barn och barnbarn överhuvudtaget. Mycket kan förstås hända tills i mitten av juli men känner vi kungafamiljen och hovet rätt är de också måna om att ta det säkra före det säkra.

Annons

Och vad vore egentligen en Victoriadag utan kramar och närgångna selfies?

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Nya detaljer om Victoriadagen 2020”

 1. Bror skriver: 8 april, 2020

  Bland de PR-utmaningar som hovet nu ställs inför, får nog den inställda Victoriadagen räknas bland de mindre.
  Folkhälsomyndighetens påbud om social distansering och begränsningar när det gäller större ansamlingar av folk, gör att kungliga manifestationer som regelbundet återkommer under året, födelse- och bröllopsdagar, banketter och mottagningar, nationaldagsfirande, för att nu nämna några, utgår eller tonas ner kraftigt.
  Det här nyordningen innebär, att “mötet” mellan folket och kungligheterna inte blir som förr. Det blir inte alls! Och det är i förlängningen på detta som problemet uppstår: minnet är nämligen kort! Avvänjningen går mycket snabbare än tror, och många kommer förvånat att notera, att man nästan glömt bort dem allesammans, kungen och dom! Vad var det nu igen han hette, han den yngste….?
  Om inte alla tecken slår fel, kommer vi snart att kunna registrera en klart ökande aktivitet från de kungliga på sociala medier. Vi finns, är budskapet.


 2. Anna skriver: 8 april, 2020

  Skönt att slippa denna artificiella tillställning där KP går runt och verkar genuint förvånad och glatt överraskad över att se människor som varit där innan, för att sedan skaka hand med dem och tacka dem för att de kommit tillbaka…jag tror att Corona-krisen med all önskvärd tydlighet visat att det är något helt annat som behövs…!


 3. Fluff skriver: 9 april, 2020

  Det hela kan alltså sammanfattas med att det går utmärkt att klara sig utan dem.
  Livet rullar på (eller inte) utan kungliga besök.
  Det finns, som också nämnts av andra, en förklaring till alla bilder bakom datorn.
  Jag har sagt detta tidigare men det är så bra att det tål att upprepas.


 4. josefin skriver: 9 april, 2020

  Detta är ju ett utmärkt tillfälle att för alltid modernisera denna förlegade tradition. Ta ett nytt födelsedagsfoto o sälj i slotts-shopen, säkert kan en kreativ florist kreera en Viktoria-bukett, som kan säljas till förmàn för Childhood osv.


  1. Bea skriver: 12 april, 2020

   Josefin, vilken utmärkt fin ide med blombukett till förmån för Childhood.
   (Inte endast för en födelsedag ).


 5. PernillaA skriver: 9 april, 2020

  Josefin en fin idé .


 6. Obs skriver: 9 april, 2020

  När det verkligen gäller så är det bara kungen som behövs i kungahuset. Alla de övriga har mest “hitta på uppdrag”, som inte behöver kosta samhället en krona. När/om det är dags för en ny regent så är det den personen som går in, men först då. Precis som vid annan tjänstetillsättning. Dags att göra en ändring på riktigt! Låt Victoria, Carl Philip och Madeleine med respektive ta privata jobb och dra in apanaget, bostadsförmåner, deras personal etc.


 7. Missan skriver: 9 april, 2020

  Victoriadagen med firandet utanför Borgholm och vid Solliden har överlevt sig själv. Dags för Victoria att fira födelsedagen privat utan offentlig inblandning.


 8. Maya skriver: 9 april, 2020

  Bror, jag håller fullständigt med dig; VI FINNS!…


 9. Aveline skriver: 10 april, 2020

  Visar tydligt att kungahuset inte behövs.


 10. Ingrid skriver: 10 april, 2020

  Så lik farmor och farfar!


 11. Daga skriver: 12 april, 2020

  Möta vanligt(ovanligt) folk på Victorias födelsedag är väl utmärkt för henne och familjen, utan märkvärdigheter och krumbukter hälsa på de som är ivriga rojalister.Undrar om Solidenbesökarna bjuds in till kvällens artiststyrda fest på fotbollsplan?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar