Nya detaljer om Victoriadagen 2020

nya detaljer om victoriadagen

Kronprinsessan Victoria har firat sin födelsedag med att kliva ut från Sollidens slott, till allmänhetens jubel, i över 40 år. Men nu gör coronaviruset att traditionen bryts.
Titta – kronprinsessparet på första turnén för 2020!
Slå på ljud

Just nu är det mycket som inte är sig likt. Stora folksamlingar är inte längre möjliga, om vi vill minska smittspridningen av coronaviruset, och därför kommer nu hovet med ett nytt besked om Victoriadagen.

Traditionen bryts efter 40 år

Kronprinsessan Victoria har firat sin födelsedag med svenska folket sedan hon var två år gammal. I 40 år har hundratusentals människor rest till Öland och Solliden för att få gratta kungafamiljen populäraste medlem. Och det är omöjligt att räkna alla teckningar och presenter som har burits in på slottsområdet genom åren.

Estelle

Victoriadagen 2020 hotas av cornaviruset.

Men nu tvingas hovet alltså förändra högtidsdagen, den 14 juli, på grund av Folkhälsomyndighetens direktiv. Så här säger informationschef Margareta Thorgren.

– Det kommer inte ett bli ett traditionellt firande, som vi är vana vid. Kronprinsessan Victoria kommer att firas men vi ser över möjligheterna.

kronprinsessan victoria

Kronprinsessan Victoria är vad vin att fira sin födelsedag i en stor folksamling. Men det är inte möjligt i år.

Kan inte samla människor på Solliden

Ett firande blir det alltså. Men förmodligen i betydligt mindre skala. Många undrar dessutom om prinsessan Madeleine kommer att kunna närvara vid sin storasysters 43-årsdag. Hon befinner sig ju i USA, och får inte resa hem till Sverige i nuläget. Dessutom isolerar sig kungaparet på Stenhammar slott, utanför Flen, och träffar inte sina barn och barnbarn överhuvudtaget. Mycket kan förstås hända tills i mitten av juli men känner vi kungafamiljen och hovet rätt är de också måna om att ta det säkra före det säkra.

Och vad vore egentligen en Victoriadag utan kramar och närgångna selfies?

Foto: TT