Nya kungliga festen – så ska svenska kungafamiljen fira Margrethe!

Kronprinsessan Victoria Drottning Margrethe

Svältfödd på tiaror och kungligt glitter? Då är Margrethes galamiddag något att se fram emot – med kungafamiljen bland gästerna.
Slå på ljud

80-årsfesten frös inne på grund av ni vet vad, men drottning Margrethe hade hela tiden ett ess i backfickan: En ny kunglig galamiddag för att fira hennes svindlande långa tid som Danmarks regent.

Den 14 januari 2022 har hon med majestätisk hand (och ytterst välmålade naglar!) varit drottning i hela 50 år. Ett halvt århundrade! Och detta tänker hon fira på det mest storslagna sätt – i dagarna fyra.

LÄS MER: Margrethes maffiga aftonklänningar – se hennes stil

Alla Europas kungafamiljer väntas sluta upp.

Svenska kungafamiljen är självskrivna bland gästerna och nu har nedräkningen börjat: Det är bara tretton veckor kvar.

Danska hovet har precis gått ut med kalasschemat för jubileumsveckan och där framgår det att Margrethe ska värma upp lite lätt med att ta emot media och öppna en utställning med sina glammiga juveler.

Sedan stiger temperaturen: Hon ska uppvaktas av regeringen och Folketinget och på själva dagen D lägga ner en krans vid sin pappa kung Frederiks grav i Roskilde domkyrka. Jubileumsdagen är ju också hans dödsdag, ett sorgligt faktum som alla regenter delar.

Drottning Margrethe 50 år på tronen

Men sedan drar de igång: De kungliga festligheterna. Och danska hovets partyfixare i sina röda uniformer – de går inte av för hackor!

Drottning Margrethe Galamiddag Kronprinsessan Mary

Majestätiska Margrethe!

Foto: TT

Själva partyhelgen infaller den 15 och 16 januari. På lördagen ska Margrethe först ta emot folkets jubel på Amalienborg och sedan rulla i väg i kortege till Köpenhamns rådhus för att äta jubileumslunch.

På kvällen blir det festföreställning på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och det är högst troligt att svenska kungafamiljen ansluter här.

Kungen firar sin kusin drottning Margrethe

Kungen och Margrethe är kusiner och delar det mycket speciella med att ha varit statschefer under så lång tid (även om kungen får vänta två år på sitt 50-årsjubileum).

Foto: TT

Nästa förmiddag blir det festgudstjänst i Vor Frue Kirke, förmodligen följd av en privat lunch för alla kungliga gäster, och sedan väntar jubileets stora final: Den kungliga galamiddagen på Christiansborgs slott. Och om svenska kungafamiljen inte har anlänt redan, så kommer de definitivt att vara på plats nu!

Så här såg det ut när hela Hagafamiljen firade Margrethe, alias ”Tant Daisy”, på hennes 80-årsdag i fjol.

LÄS MER: Margrethes objudna gäst – tog med hunden på galamiddagen

LÄS MER: Danska kungafamiljens flotta festhelg – se bilderna!

LÄS MER: Drottning Margrethe 80 år: Barnbarnens fina hyllning

Foto: TT.