Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Nya okända detaljer om drottning Silvias barndom – bodde i flyktingläger

24 apr, 2019, 10:58 
Om drottning Silvias tidiga år har det skrivits mycket, men nu har en tidigare helt okänd pusselbit plötsligt och oväntat dykt upp. Och det är drottningens bror Ralf Sommerlath, 89, som berättar.
Annons

Det är dramatiska och ibland mycket plågsamma minnen som det handlar om. Alltför plågsamma faktiskt. Trots att drottning Silvia uppmanat sin bror att skriva ner sina minnen har han inte gjort det – förrän nu.

I höst fyller han 90 år och som många andra seniorer kände han att det var dags.

Drottning Silvia med brodern Ralf Sommerlath.
Drottning Silvia med sin äldsta bror Ralf Sommerlath.

– Det är en gripande historia som Ralf Sommerlath, som i högsta grad är huvudpersonen, nu har valt skriva ner, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Och som alla sådana familjehistorier färgar det ju en familj och får konsekvenser på olika sätt.

Okända uppgifter från Silvias barndom

Hovets Margareta Thorgren berättar vidare:

– Det är en tidigare okänd del av drottningens barndom, att även hennes bror var på flykt. Och en erfarenhet som kanske bidrar till förståelsen för hur man ser på saker även i nutid. Men detta är Ralf Sommerlaths historia. Drottningen var inte ens född när vissa av händelserna ägde rum. Samtidigt är hon ju drottning av Sverige, så det är klart att detta väcker uppmärksamhet.

Annons

Det är journalisten Ingrid Thörnqvist som har pratat med Ralf Sommerlath och i den här artikeln på svt.se kan man kan läsa hela hans svindlande historia om åren mellan 1940 och 1945. Bland annat berättar han om den skenavrättning som han utsattes för.

Drottning Silvia som ung tillsammans med två av sina bröder samt mamma Alice och pappa Walther.
Drottning Silvia som ung tillsammans med två av sina bröder samt mamma Alice och pappa Walther.

Det visar sig nämligen att Ralf Sommerlath skildes från sin familj som tioåring i samband med att hela hans klass evakuerades, varifrån framgår dock inte. Pappa Walther drev fabrik i Berlin och mamma Alice och barnen Walther junior och Jörg bodde kvar i Heidelberg där det under krigsåren var lite lugnare. Och drottning Silvia, ja hon var ännu inte född.

Silvia kom till världen under de här åren när Ralf var borta från familjen, och när han äntligen lyckades återvända som 15-åring var det första gången som han träffade sin då 3-åriga lillasyster.

Silvia Sommerlath föddes mitt under brinnande krig. På bilden är hon ett år gammal.
Silvia Sommerlath föddes mitt under brinnande krig. På bilden är hon ett år gammal.

Men strapatserna var inte över för det.

Drottning Silvia hamnade i uppsamlingsläger

Familjen Sommerlath bestämde sig för att lämna Heidelberg och försöka ta sig till Alice Sommerlaths familj i Brasilien. Men det var lättare sagt än gjort och de hamnade alla sex i ett uppsamlingsläger som var inrymt i ett före detta mentalsjukhus i den brittiska ­zonen.

Annons

– Vi var många familjer och ­alla väntade på utresa. Men britterna ville inte släppa oss. De misstänkte att det fanns nazister bland flyktingarna och det fanns det säkert också, säger Ralf ­Sommerlath till svt.se.

Så småningom, efter ännu fler turer, lyckades familjen till sist komma med ett fartyg med destination Sao Paolo i Brasilien.

Och sedan la Ralf Sommerlath locket på. Syskonen Sommerlath växte upp, bildade familj och fick barn och barnbarn. Men Ralf pratade aldrig om vad han hade varit med om under och strax efter kriget. Inte förrän drottning Silvia tog tag i saken för tio år sedan, vill säga.

– Hon har naturligtvis känt till det här och uppmanat honom att skriva ner sina minnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Ralf de Toledo Sommerlath med sin fru Charlotte.
Ralf de Toledo Sommerlath med sin fru Charlotte.

Så för tio år sedan, när familjen samlades för fira Ralf Sommerlaths 80-årsdag, började Silvia berätta för sina häpna brorsbarn vid middagen.

Annons

Hur reagerade familjen? frågar Svt:s reporter Ingrid Thörnqvist.

– Alla grät, svarar drottning Silvia.

Och detta blev startskottet som fick Ralf Sommerlath att börja dokumentera sina tuffa minnen. I dag finns hans historia från krigsåren i en skrift som han låtit trycka och delat ut till familjen.

Drottningen vill hylla hjälten Ralf

– Det drottningen vill är ju egentligen att familjen skulle veta vilken hjälte hennes bror har varit och vilken roll han har spelat, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Och allt detta har skapat ett starkt band mellan syskonen och en fin sammanhållning i drottningens familj. De ställer upp för varandra.

Drottning Silvia har starka band till sin familj. På bilden syns Ralf längst till vänster samt mamma Alice i hatt.
Drottning Silvia har starka band till sin familj. På bilden från 1976 syns Ralf längst till vänster samt mamma Alice i hatt.

Ett exempel är drottningens stöd till sin mamma Alice under sjukdomsåren, då hela hennes rum från Heidelberg återskapades på Drottningholm. Ett annat det sätt på vilket drottningen ställde upp för sin brorson Patrick Sommerlath och tog emot honom i Sverige när han var ung. Ett tredje det sätt hon har funnits för sina brorsdöttrar efter att deras pappa, och hennes lillebror Jörg Sommerlath, gick bort i cancer så tidigt.

Hur ofta har drottningen möjlighet att träffa sina bröder och deras familj?

– När hon har möjlighet och är i Tyskland. Då försöker hon ofta träffa sina nära och kära, säger Margareta Thorgren.

Läs mer:

Foto: TT.

Annons