Nya uppgifter om Ari Behns sista tid i livet – ger en helt annan bild!

Ari Behn dog i julas och försatte Norge i sorg.Nu har nya uppgifter om hans sista tid kommit fram – och de ger en helt ny bild.

Ari Behn lämnade ett stort tomrum efter sig. På juldagen kom beskedet att författaren och konstnären, prinsessan Märtha Louises exmake, tagit sitt liv, 47 år gammal. Beskedet utlöste landssorg i Norge, där Ari var en uppskattad och folkkär personlighet. Nu lider ett helt land med Märtha Louise och döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.

Vid ett självmord är det vanligt att den närmaste kretsen ägnar sig åt självrannsakan. Man ställer sig den uppenbara frågan: kunde jag ha gjort mer?

Ari Behn död – nya uppgifter vänder på allt

Ari och flickvännen Ebba.

Ari och flickvännen Ebba.

Den frågan ställde sig till exempel vännen Unni Askeland, som upplevde att Ari gick in i ett stort mörker hösten och vintern 2019.

– Det är så hemskt. Telefonsamtalen jag inte svarade på för att jag inte kunde, och de som jag borde ha svarat på, men av olika skäl inte gjorde, har Unni sagt till Dagbladet. 

– Han var öppen med sina mörka sidor. Självklart försökte vi hjälpa honom. Vi visste att det hade varit tufft. När någon väljer att ta sitt liv, så är det naturligt att fråga sig om vi kunde ha gjort mer.

 

LÄS OCKSÅ: Dotterns brutalt ärliga svar – sju månader efter Aris död

“Hade hopp om framtiden”

Men nu framkommer plötsligt en alternativ bild, som kanske kan fungera som ett slags tröst för Unni. Aris flickvän Ebba Rysst Heilmann har i en ny intervju med norska Se og hör avslöjat att Aris slutgiltiga dagar inte var ett enda becksvart mörker. Det fanns också ljusa stunder, som gör slutet ännu mer ofattbart.

– Den sista tiden vi hade tillsammans var också präglad av fina tankar och hopp om framtiden. Det visar verkligen att livet är komplext och ambivalent. Precis som att man kan gråta av livet, så kan man också skratta. Precis så var det, säger Ebba.

– Det har varit otroligt tungt, självfallet. Det skulle vara han och jag för alltid, och jag saknar honom varenda dag. Men den här tiden som gått har också på ett märkligt sätt gjort att jag känt mig välsignad, på ett eller annat absurt vis. För att jag fick uppleva Ari och vara nära honom. Fått så mycket från honom. Jag är så tacksam för att jag fick vara hans flickvän. Och så visste han att jag skulle använda det hemska och sorgen till något konstruktivt och bra.

 

LÄS OCKSÅ: Nya bilder avslöjar sanningen om Ari Behn: “Grät när jag såg dem”