Nytt besked om kung Haralds hälsa – efter operationen

Kung Harald

Norska hovet kommer med ett dystert besked: Kung Harald har ännu inte återhämtat sig från operationen i slutet av januari.
Hovets svar efter Haralds tuffa besked
Slå på ljud

I slutet av januari drabbades kung Harald av smärtor i ena benet. Senare fick vi veta att Harald skadat en sena i höger knä.

Morgonen den 30 januari opererades kungen.

– Hans Majestät Kungens operation på Rikshospitalet är genomförd med gott resultat och Kungen är i fin form, lät det då i ett uttalande från hovet.

Harald blev först sjukskriven till den 14 februari vilket sedan förlängdes till den 14 mars. Nu kommer hovet med ytterligare ett tråkigt besked – kungen har ännu inte återhämtat sig.

Hovets nya besked kring kung Haralds hälsa

"Hans majestät kungens sjukledighet förlängs till den 11 april. Kungen återhämtar sig väl och fortsätter behandling och träning efter operationen för avslitna senor ovanför knäet", går att läsa i ett uttalande från hovet under fredagen.

LÄS OCKSÅ: Kung Harald sjuk igen – kommuniké från norska hovet

Haralds läkare har alltså ännu en gång gett direktiv om att kungen måste återhämta sig mer innan han kan återgå till sina kungliga uppdrag.

Kung Harald

Kung Haralds sjukskrivning förlängs återigen. Foto:

Poppe, Cornelius

De senaste åren har kung Harald haft flera problem med sin hälsa. Sedan december 2019 har Norges monark tvingats till Rikshospitalet totalt sex gånger.

Innan operationen för den avslitna knäsenan var kungen även tvungen genomgå ett ingrepp för att byta ut den konstgjorda hjärtklaffen som sattes in 2005.

Även den operationen ska ha varit framgångsrik och Harald kunde återgå till arbetet efter lite mer än en månad.

Återhämtningstiden är alltså längre den här gången men förhoppningsvis kan Harald återgå till sina kungliga plikter den 11 april som planerat.

Foto: TT

LÄS OCKSÅ: Gifta i mer än 50 år: Här är Sonjas och Haralds kärlekssaga

LÄS OCKSÅ: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

LÄS OCKSÅ: Utan Mette-Marit: Haakon fick hålla trontalet ensam