Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nytt besked om kung Haralds hälsa efter frånvaron – stor oro i Norge

12 feb, 2021, 12:16 
Kung Harald sjuk
Nu kommer nya oroande nyheter om Norges kung Harald. Norska hovet gick precis ut med en kommuniké.
Annons
Hovets svar efter Haralds tuffa beskedBrand logo
Hovets svar efter Haralds tuffa besked

Det norska hovet går nu ut och meddelar att kung Haralds sjukskrivning förlängs – i en hel månad till. Nu kommer kungen att vara borta ända fram till den 14 mars.

– Hans Majestät Kungen är fortsatt under rehabilitering efter operationen för två veckor sedan, skriver man i pressmeddelandet.

Kung Harald: Sanningen om operationen

Samtidigt avslöjar man också nya detaljer om vad kungens operation egentligen gällde: Kungen hade slitit av en sena ovanför höger knä och det var den som åtgärdades vid det kirurgiska ingreppet, som gjordes den 30 januari.

Kung Harald Operation Sjuk Rikshospitalet i Oslo
Kungens operation gjordes vid Rikshospitalet i Oslo.

Det ska också ha varit benskadan, och de smärtor som den orsakade, som gjorde att kungen sågs gå med käpp veckorna före operationen.

Annons

Och nu ger kungens läkare alltså direktiv om att kungen behöver återhämta sig ytterligare innan han får, eller kan, återgå till sina kungliga uppdrag och plikter.

Under sjukfrånvaron kommer Harald och drottning Sonja att bo på Kongsseteren, deras lantligt belägna hem i Holmenkollen utanför Oslo. Kungen, som redan i förra veckan fick sin andra vaccination mot Covid-19 och därmed kan känna sig trygg, får nu regelbundet besök av sina fysioterapeuter (sjukgymnaster) som behandlar honom på plats i hemmet.

Kongsseteren Norska kungafamiljen Hus Holmenkollen Kung Harald sjuk Operation
Kongsseteren utanför Oslo. Här vistas kung Harald efter operationen.

Så mår kung Harald efter operationen

Kungen, som fyller 84 år nästa söndag, har det senaste dryga året haft det tufft på hälsofronten. Han har gått igenom två operationer på fyra månader, varav den ena gällde hjärtat – sedan i december 2019 har han varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen.

Kung Harald Drottning Sonja våren 2020
Kung Harald och drottning Sonja på en bild från våren 2020.

Foto: TT.

Annons