Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oförglömliga bilder på prinsessan Birgitta och Hansi

18 apr, 2020, 15:00 
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan birgitta hansi
Prinsessan Birgitta var gift med Johann Georg prins von Hohenzollern i 55 år. Men de levde inte tillsammans. Vi minns ett äktenskap som stack ut i kungliga sammanhang.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Ett 55-årigt äktenskap, men en okonventionell relation. Prinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern gifte sig år 1961 i Rikssalen på Stockholm slott. Paret fick tre underbara barn, Carl Christian, Desirée och Hubertus, men valde sedan att leva sina liv i två olika länder. Birgitta på soliga Mallorca och ‘Hansi’ i München.

Ett annorlunda äktenskap

Trots att förhållandet ofta ifrågasattes älskade de varandra som vänner och Birgitta sörjer fortfarande sin make, som lämnade jordelivet för fyra år sedan – efter en tids sjukdom.

prinsessan birgitta hansi
Prinsessan Birgitta och Hansi med barnen Désirée, den nyfödde Hubertus, och Carl Christian.

Bröllopet i Rikssalen

Birgitta var den första hagasessan att gifta sig. Svenska folket följde ceremonin i Rikssalen med stort intresse. När bröllopsyran i Stockholm var över följde även en kyrklig vigsel i Sigmaringen.

Annons
prinsessan birgitta hansi
Prinsessan Birgitta gifte sig med Johann Georg prins von Hohenzollern, år 1961.

Trots separationen fortsatte de att stå vid varandras sida under högtider och kungliga evenemang. Till Victorias och Daniels bröllop i Storkyrkan, år 2010, anlände de till exempel, i armkrok.

prinsessan birgitta hansi
En av de sista bilderna på Birgitta och Hansi tog vid Victorias och Daniels bröllop, år 2010.

– Men jag har Birgitta på Mallorca och dit reser jag ju då och då. Hon älskar värmen och står inte ut med kylan hemma. Det passar henne bra att bo där eftersom hon älskar att spela golf. Det gör inte jag. Jag lever här, det är så det ser ut. Vi har varit gifta i många år nu och till julen kommer hon hit och firar med oss, berättade Hansi för Svensk Damtidning år 2005.

När kungen valde att krympa kungafamiljen på titlar, i oktober 2019, förblev prinsessan Birgittas ställning oförändrad. Hon var nämligen den enda av kungens systrar som gifte sig med en prins och behåller därför sin kungliga höghet-titel.

Prinsessan Birgittas och Hansis äktenskap i bilder

Foto: TT

Annons