Okända bilden på Madeleine - sorgliga sanningen kommer ut

Madeleine

Madeleine syns i nya dokumentären om schimpanserna på Furuvik. Foto: TT

Prinsessan Madeleine visar sig ha en koppling till schimpansen Santino.

I slutet av 2022 fick hela Sverige ett väldigt tråkigt besked. Fyra av de sju schimpanserna på Furuviks djurpark hade skjutits till döds efter att de rymt från sin inhängnad. En av aporna var schimpansen Santino som var världskänd. Och det var många som kände ett starkt band till honom. Speciellt vår egen kronprinsessa Victoria.

Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”
0:44

Efter reklamen: Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”

(0:44)

Slå på ljud

Nya skilsmässorykten mellan Charlene och Albert – udda beteendet

Parken tog in egna skyttar

Den 14 december kom det ett larm om att fem schimpanser hade rymt från sin inhängnad på Furuviksparken. Två av dem hade till och med tagit sig ut ur aphuset och ut i parken. Personal på plats fick låsa in sig för sin egen säkerhet.

Det hela slutade med att parken tog in egna skyttar för att avliva aprona. Fyra av aporna sköts till döds och en blev skadad. Hela situationen blev mycket uppmärksammad och det inleddes en polisutredning för att parken ska ha begått brott mot djurskyddslagen.

Santino

Schimpansen Santino sköts till döds i slutet av 2022.

Anders Wiklund / TT /

Hade ett speciellt band till Victoria

Schimpansen Santino blev uppmärksammad flera gånger. Både för hans intresse för målning men även för sin planeringsförmåga. Han har tidigare nämligen samlat ihop stenar som han sedan kastade på besökarna i parken.

Vår egen kronprinsessa har en väldigt stor kärlek flr djur och speciellt schimpanser. Därför var det känt att Santion och Victoria hade ett speciellt band. När kronprinsessan fyllde 25 år skänkte hon nämligen 100 000 kronor till ett schimpansvälgörenhetsprojekt, och då gav Santino henne en målning som tack.

Var vän med flera i kungahuset

Men nu visar det sig att det inte bara var Victoria i kungahuset som hade en speciell koppling till Santino. I dokumentären "Schimpanserna på Furuvik" kan vi se bilder på när både prinsessan Madeleine, drottningen och kungen besökte schimpansen i djurparken.

Prinsessan Madeleine

Även Madeleine fick en tavla av Santino.

Janerik Henriksson/TT

Ing-Marie Persson som arbetade med schimpanserna i tre decennier berättar hur både kändisar och kungligheter reste över världen för att träffa Santino.

– Madeleine och Victoria har fått tavlor från honom, alla känner Santino, säger hon i dokumentären.

Så det var inte bara Victoria som var i sorg när de tragiska nyheterna kom om schimpansernas bortgång.

Daniel och Victorias bröllopsglädje – lämnar landet för stora festen!