Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Okända bilderna efterlyses – kungens förflutna dras upp

30 mar, 2023, 11:00 

Sitter du inne på en bild på kungen?

Annons

Kung Carl Gustaf har ett intensivt år framför sig. Han firar 50 år på tronen med ett kungligt superår och intresset för den svenska kungafamiljen är större än någonsin.

Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!Brand logo
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!

Det har redan gett sig uttryck i form av Karin af Klintbergs historiska film ”Kungen”, där man för första gången får följa en svensk kung medan han fortfarande är vid liv.

– Kungen ger ju intervjuer då och då, men han har aldrig släppt in en filmskapare på det här sättet tidigare, och jag tror inte att det kommer att ske igen, säger Karin af Klintberg till Svensk Damtidning.

Annons
Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf firar i år 50 år på tronen.

Kungen helt oigenkännlig på bilden

Förutom att kungen syns i diverse tv-program och filmer, så besöker även kungen och drottning Silvia samtliga 21 län i Sverige. Det finns nämligen ett helt land som vill ta del av Sveriges konung.

Jubileumsåret kantas av nostalgi och många minns alla oförglömliga ögonblick som kungen bjudit på.

Svensk Damtidning rapporterade nyligen om en bild som togs när kungen spexade till det ordentligt i skidbacken. I samband med ett påskfirande 1968 hade han klätt ut sig i kvinnokläder, peruk och utan några byxor på sig – något vi inte är vana vid.

Annons

Twitter hade en person delat med sig av bilden, som en gång i tiden hade publicerats i en tidning med bildtexten:

”Bergatrollet själv? Carl Gustaf brukar uppträda mer eller mindre utspökad vid de årliga påskaftonskarnevalerna i Storlien. Sig själv och kamraterna till glädje och en eller annan åskådare till fasa, kan man tänka”.

Efterlyser bilder på kungen

Samtidigt rullar det kungliga superåret vidare och under torsdagen besökte kungen Luleå. Det vill staden uppmärksamma och efterlyser nu bilder på kungen.

”Under jubileumsåret anordnas en länsspecifik fotoutställning i Luleå på Norrbottens museum som kungen kommer att besöka. Länsstyrelsen söker därför bilder från kungens besök i Norrbotten de senaste 50 åren som kan användas som en del i utställningsmaterialet på Norrbottens museum”, skriver Piteå-Tidningen.

Även Svensk Damtidning är intresserade av bilder på kung Carl Gustaf. Har du någon i dina gömmor? Mejla i så fall gärna [email protected]

Foto: TT

Annons