Okända detaljen från Victorias och Daniels bröllop 2010

kronprinsessan victoria bröllop 2010

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop bevittnades av ett helt land. Men det var en detalj inifrån kyrkan som avslöjades flera år sedan.

År 2010 gifte sig Victoria och Daniel, framför öppen ridå i Storkyrkan. I landets alla tidningar kunde man läsa om detaljer från kärleksfesten, från den exklusiva gästlistan till den pampiga kortegen genom Stockholm.

Kronprinsessans bröllopsutstyrsel fick förstås också mycket uppmärksamhet. Att det var Pär Engsheden som hade skapat den fantastiska brudklänningen, i dubbelsidig sidenduchesse, avslöjades direkt när Victoria tågade in i kyrkan. Och vi fick snabbt veta varför klänningen inte hade lång ärm och hur modellen var utformad för att passa kamédiadem, som även mamma Silvia bar när hon gifte sig med kungen.

kronprinsessan victoria brudklänning 2010

Hemligheten inne i kyrkan

Men en detalj lämnade Pär Engsheden därhän. I samband med utställningen “Kungliga brudklännngar”, år 2016, avslöjade han att han sydde in en blå rosett i kronprinsessans brudklänning. En rosett som varken syntes i den direktsända tv-sändningen eller på fotografernas närbilder. Men den fanns där. Och det var bara några få personer som kände till rosetten.

– Det finns en liten blå rosett någonstans inne i klänningen men var är en hemlighet som kronprinsessan får ha för sig själv, berättade Pär Ensgheden i samband med utställningen.

Var rosetten sitter är en hemlighet – än i dag. Och kanske var det lite skönt att behålla någonting för sig själv, en dag som denna. När hela Sverige granskade brudparet ända in i sömmarna.

Se fler bilder från Victorias och Daniels bröllop

Victoria bar det 200 år gamla kamédiademet. Stjärnfrisören Peter Andersson gjorde håruppsättningen och Linda Öhrström makeupen.

Storkyrkan var fylld till sista plats. Klockan 15.55 sa de ja.

Hundratusentals människor kantade kortegevägen. Paradkaleschen var densamma som när kungaparet gifte sig.

Vasaorden på väg över Strömmen. Victoria och Daniel hade tur med bröllopsvädret, det var nästan 20 grader och sol.

Per Engsheden skapade brudklänningen av 36 meter pärlvit sidenduchesse.

Mamma Silvia lyckönskar.

Vilken gästlista! Victoria och Daniel firades av 6 kungar, 9 drottningar, 7 kronprinsar, 8 kronprinsessor, 21 prinsar och 25 prinsessor.

Brudbuketten var bunden av 14 sorters blommor, från orkidéer till löjtnantshjärta och mårbackapelargon.

Minns du Daniels kärlekstal? ”Älskade Victoria, jag kommer göra allt för att du ska förbli så lycklig som du är idag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.”

Kronprinsessan Victoria fick stå brud den 19 juni 2010 när hon tillslut fick sin prins, prins Daniel!

Foto: TT