Öppet bråk om kungen och Silvia: "Beter sig som fjantiga tonåringar"

Kungen och Silvia var med på tv.Då skedde något som ingen hade väntat sig.

Kungen och drottning Silvia var på plats när Liberalernas Joar Forssell genomförde sin kupp. Han var den ende närvarande riksdagsledamot som valde att sitta ner under Kungasången, sången som traditionsenligt sjungs under varenda Riksmöte.

Kupp mot kungen under Riksmötet

Kungen och Silvia skötte sig strålande under Riksmötet.

Kungen och Silvia skötte sig strålande under Riksmötet.

Joar hade redan inför riksmötet skrivit en debattartikel tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, där han förklarade sina känslor inför monarkin.

“Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati”, skrev riksdagsledamöterna.

“Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra.”

 

LÄS OCKSÅ: Carl Philips förbjudna ord om kungen – inför alla!

“Beter sig som fjantiga tonåringar”

Nu har Sven Otto Littorin, tidigare partisekreterare för Moderaterna och en del av Fredrik Reinfeldts närmaste krets under regeringstiden, sagt sitt om Joars tilltag.

Han är inte imponerad.

“Jag förväntar mig att riksdagsledamöterna accepterar grundlagarna. Jag förväntar mig att de respekterar statschefen. Och hoppas att de slutar bete sig som fjantiga tonåringar”, skriver Sven Otto på Facebook.

“Vill de inte ställa sig upp för kungen som person så bör de ställa sig upp för Sverige, som kungen som statschef representerar. Och jag tycker gott de kan ställa sig upp för personen dessutom: i 47 år har kungen stretat på och fullgjort sina plikter enligt konstitutionen. Det är värt respekt i sig. Det är självupptaget att i tid och otid försöka uppfostra, alternativt rasera, det förflutna.”

 

LÄS OCKSÅ: Kungens oväntade ord om svärdottern Sofia – inför alla