Orden om kungafamiljen i Nyhetsmorgon får hovet att se rött

21 jan, 2023, 05:01 
Nu avslöjas uppgifterna som hovet inte vill se!
Annons

Det kungliga superåret är igång! Kungen firar 50 år på tronen med buller och bång. Under året kommer det bjudas på stora festligheter, men det blir också ett intensivt arbetsår med en hel del kungliga uppdrag.

Kommer kungen att abdikera?
Kommer kungen att abdikera?

Tillsammans med drottning Silvia kommer kungen dessutom besöka 21 olika län i Sverige, vilket gör att kronprinsessan Victoria måste vara på tårna och redo att sköta övriga uppdrag.

För Victorias del blir det också ett ytterligare smakprov av det som kalla skall, då hon den dagen tar över efter kung Carl Gustaf och axlar rollen som Sveriges drottning.

Kungen och kronprinsessan Victoria
Kungen firar i år 50 år på tronen.

Flera vill att kungen abdikerar

Och redan nu verkar det vara flera svenskar som gärna ser kronprinsessan Victoria på tronen. Enligt en Novus-undersökning tycker 38 procent att kungen bör abdikera.

Annons

Men att det skulle bli ett tronskifte redan nu är inte speciellt troligt. Enligt hovexperten Sara Ericsson ska det mycket till för att kungen ska abdikera, säger hon i Nyhetsmorgon.

– Så ser traditionen inte ut i de nordiska kungahusen, utan det här är ett livsuppdrag och man sitter så länge hälsan är behåll eller tills man trillar av pinn. I Spanien och i Nederländerna så har man abdikerat till förmån för barnen, men det kommer vi inte se här i Sverige. Kungen ser det här som ett livsuppdrag.

Kungen vägrar abdikera

Hovet tycker så klart inte det är roligt att 38 procent av svarande i undersökningen vill se att kungen abdikerar.

Oavsett vad så är det inte aktuellt i vilket fall som helst.

I dokumentären Kungen frågar journalisten Karin af Klintberg kungen om ”det är ändå plikten framför allt? Fram till dödsbädden?” och möts av svaret:

– Absolut.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia
Kung Carl Gustaf säger i dokumentären Kungen att han aldrig kommer abdikera.

Foto: TT

Annons
Annons