Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Orden som fick kronprinsen att slå till Christina: "Tårarna sprutade"

17 sep, 2020, 19:00 
Kung Carl Gustaf, som då var kronprins, kunde inte ta orden från sin syster, prinsessan Christina.Resultatet blev en redig smocka – och ett oförglömligt citat!
Annons
Här är ditt liv i bilder, prinsessan Christina!Brand logo
Här är ditt liv i bilder, prinsessan Christina!

Ingrid “Nenne” Björnberg var en herr­gårdsflicka från Västergötland, näst äldst av sex syskon. Hon fick sedermera jobb i kungafamiljen som barnsköterska åt de fem kungabarnen – men kom att bli mycket mer än så. För kung Carl Gustaf, som då var kronprins, var hon ett slags extramamma.

I Nennes memoarer, Dagbok från Haga och Stockholms slott, bjuds vi på många både tänkvärda och roliga anekdoter från kungens barndom.

Kungens bråk med prinsessan Christina

Nenne var så viktig för kungen.
Nenne var så viktig för kungen.

En av våra favoriter handlar om en syskonfejd mellan kungen och hans storasyster, prinsessan Christina. Det bästa är om vi låter Nenne berätta själv.

“På senare tid hade prinsen nämligen plötsligt blivit mycket förtjust i att boxas och slåss. Rätt som det var åkte hans lilla näve in i ens mage, och kom någon för nära, var det fara värt att han fick sig en redig knuff”, skriver Nenne i boken.

Annons

“Därför blev jag inte förvånad när sessan Christina en dag kom utrusande ur sin brors rum med eldröda kinder och tårarna sprutande ur ögonen och skrek: – Carl Gustaf slår mig!”

Men vad var det då som lockat fram denna vulkanartade ilska ur den unge kronprinsen?

– Jag sa bara att han skulle bli kung när han blev stor, och då slog han mig, sa Christina till Nenne när hon frågade.

Nenne fortsätter: “Detta fordrade en utredning och jag gick in till Carl Gustaf”.

– Varför gjorde prinsen så? frågade Nenne.

– Jo, för att jag inte SKA bli kung! fräste prinsen. Jag ska bli ARBETARE!”

 

Drömde om att bli arbetare

Och faktum är att Carl Gustaf var oerhört fascinerad av blåställsarbetare. Nenne beskriver hur kronprinsen släppte allt han hade för händerna så fort han såg en arbetsplats. Han sprang fram och ställde frågor; ibland var han så påträngande att han blev bortschasad.

Annons

Nenne igen:

“Ibland höll vi på att aldrig komma hem från skolan eftersom Carl Gustaf prompt skulle stanna och titta på alla spännande gatu– och tunnelbanearbeten som just pågick över hela staden.

– Det är synd om arbetarna som jobbar så där långt under jorden, sa han en dag med fundersam min. De borde ha mer betalt.”

 

Annons