Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oro efter nya bilderna på kungen – reagerar direkt: ”Han har barn och barnbarn”

24 feb, 2023, 21:00 

Filmen om kung Carl Gustaf väcker känslor.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det kungliga superåret är i full rullning. Kung Carl Gustaf har ett intensivt år framför sig, och under året ska han och drottning Silvia bland annat besöka Sveriges alla 21 län.

KUNGEN – se unika trailern till nya storfilmen här!Brand logo
KUNGEN – se unika trailern till nya storfilmen här!

Men året rymmer också en rad andra händelser. Biofilmen Kungen har haft premiär och journalisten Karin af Klintberg har fått en unik inblick i kungens vardag och ämbete.

Filmen rör sig mellan olika miljöer som hundpromenader, båt-och bilturer samt återblickar till händelser som påverkat kungens och hans reflektioner om hur han blev den han är i dag.

Kungen vägrade dyka upp på filmpremiären

Däremot blev det ingen galapremiär för kungen. Karin af Klintberg säger till Svensk Damtidning att han tackat nej och att han kanske aldrig kommer se filmen.

Annons

– Nej, kungen vill inte komma på premiär. Och han säger i filmen att han inte vill se den när den är klar. Men vi människor är ju ändå nyfikna av oss, så jag ska se till att kungafamiljen får möjlighet att titta på villkor som passar dem, säger hon.

Karin af Klintberg på premiären av filmen Kungen
Karin af Klintberg på premiären av filmen Kungen.

Filmen väcker känslor: ”Kungen mår piss”

Oavsett vad har biofilmen satt djupa spår hos tittarna. Expressens kulturkritiker Gunilla Brodrej beskriver den som en ”mycket sorglig film” och att hon i slutet av den är ”alldeles slagen till marken”.

”Kungen” lämnar en med känslan att ingen människa ska behöva utsättas för det som kungen har utsatts för. Monarkin är sjuk och kungen mår piss. Musiken fångar och förstärker detta alldeles briljant. Katharina Nuthalls liksom illavarslande och vemodigt suggestiva musik påminner om signaturen till ”White Lotus”, fast dystrare”, skriver hon.

Gunilla Brodrej ser en sluten kung, en kung som får frågor om saker som han inte vill reflektera över – om ett känsloliv han ovilligt gärna diskuterar.

”Han har barn och barnbarn och en underbar fru och hur mycket pengar som helst och två slott och Solliden och båten och bondgården. Jag kan inte låta bli att undra hur filmen hade blivit om kungen hade fått prata om saker som han verkligen tycker om”.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia
Expressens kulturkritiker Gunilla Brodrej tycker att filmen om kungen är ”mycket sorglig”.

Foto: TT

Annons