Oro för drottning Sonja – efter riskuppdraget

23 dec, 2020, 19:12 
Drottning Sonja Munskydd Pandemin Corona
Vågat för en 80-plussare – så här inför jul? Det är inte många kungliga seniorer som ger sig ut på fältet nu. Utom drottning Sonja!
Annons
Har du koll på norska tronföljden?
Har du koll på norska tronföljden?

I dessa pandemitider ser man inte många kungliga seniorer ute på fältet – men 83-åriga drottning Sonja är ett av de stora undantagen:

Igår lämnade hon sin trygga isolering på Bygdø Kungsgård strax utanför Oslo (där hon och kung Harald har bott efter hans hjärtoperation) och dristade sig ut i verkligheten.

Så arbetar drottning Sonja under pandemin

Drottning Sonja Kvinnojouren Oslo Krisesenter Munskydd
Drottning Sonja vid uppdraget igår.

Målet var Oslo Krisesenter mitt i stan, en verksamhet som både har kvinnojour och hjälpverksamhet för utsatta män, och som erbjuder hjälp, stöd och vägledning för den som har blivit utsatt för våld, antingen i en nära relation eller i något annat sammanhang.

Annons

Sonjas munskydd var på, men bilderna från besöket har ändå fått många att haja till. Det finns de som tycker att Norges drottning nog borde vara mer försiktig och ha den här typen av uppdrag digitalt, precis som drottning Silvia. Henne har vi i princip inte sett ute på fältet sedan kungaparet träffade vårdanställda på Karolinska universitetssjukhuset i oktober.

Senast drottning Silvia var på uppdrag utanför slottet var i oktober. Sedan dess har hon gjort allting digitalt.

Nu ägde drottning Sonjas besök på kriscentret sannolikt rum under mycket skyddade former, och bilderna togs till exempel av hovet själva. Dessutom tyckte drottning Sonja uppenbarligen att det var värt risken för att kunna lyfta fram centrets viktiga verksamhet, dit mellan 200 och 250 våldsutsatta personer vänder sig varje månad.

Annons

Drottning Sonja fick också ta del av den bistra prognosen: I jul förväntar man sig en ökning.

– Men vi finns här. Även om samhället stänger ner så har vi alltid öppet, sa verksamhetschefen Inger-Lise Walmsness Larsen.

Norska kungafamiljen: Så ska de fira jul

Norska kungafamiljen Julen 2020
Såväl drottning Sonja själv som hennes man kung Harald och svärdottern kronprinsessan Mette-Marit räknas som riskgrupp när det gäller coronaviruset.

Hela den norska kungafamiljen på 11 personer ska fira julafton och juldagen tillsammans hemma hos kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på Skaugum. Platsen för julfirandet är för övrigt ett nytt grepp, eftersom traditionen annars bjuder att den norska kungajulen alltid ska firas i familjens timmerslott Kongsseteren.

Kronprinsessan Mette-Marit Skaugum
Årets julvärdinna: Kronprinsessan Mette-Marit hemma på sitt Skaugum.
Annons

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Det kongelige hoff/Norska kungahusets Instagram.

Annons