Oro för Mette-Marit – efter chocknyheten om Harald och Sonja

20 nov, 2020, 12:00 
Kronprinsessan Mette-Marit av Norge
Corona-viruset kan ha tagit slottet i Oslo i sitt grepp – och i norska kungafamiljens hotande hälsokris ökar oron för Mette-Marit.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Det är minst sagt tufft för den norska kungafamiljen just nu: Precis när kung Harald, 83, börjat återhämta sig efter sin hjärtoperation kom chockbeskedet om drottning Sonja i går kväll: Hon har varit i nära kontakt med en medarbetare vid det norska hovet som nu har insjuknat i bekräftad Covid-19.

Corona-viruset har Kungliga slottet i Oslo i sitt grepp, hela 14 hovfunktionärer kan ha utsatts för smitta och Norges kungliga 80-plussare isolerades omedelbart i sitt vita träslott Bygdø Kungsgård strax utanför Oslo.

Bygdö Kungsgård: Här är drottning Sonja och kung Harald isolerade just nu.
Recept.se Nyhetsbrev

Harald och Sonja mår dock bra uppger hovet och de ska inte visar inte några coronasymptom och kommer att arbeta hemifrån i den mån det går. Kronprins Haakon får hoppa in och ta emot Estlands president, men kungen kommer i alla fall att leda statsrådet via telefon.

Annons

Men allt detta är ändå en signal om hur skört hälsoläget är i norska kungafamiljen. För plötsligt hamnar kronprins Haakon i den absoluta hetluften igen – men vid hans sida i det officiella är det numera ganska tomt.

Kronprins Haakon Kung Harald
Kronprins Harald axlar nu de plikter som pappa Harald inte kan utföra från sin karantän.

Tuffa läget i norska kungafamiljen

Kronprinsessan Mette-Marit, 47, befinner sig ju i riskgrupp för covid-19 på grund av sin kroniska sjukdom lungfibros, och någon annan arbetande senior kunglighet finns det inte i det norska kungahuset. Prinsessan Ingrid Alexandra är bara 16 år, och hennes lillebror prins Sverre Magnus är 14. Och Haakons syster prinsessan Märtha Louise, 49, backade ju ut ur det norska kungahuset redan 2002 för att kunna tjäna egna pengar. Fast i det här läget är tomrummet efter henne verkligen större än vanligt.

Annons

Foto: TT.

Annons