Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oro för prins Daniel efter orden i SVT:s intervju: ”Förbjuden att vara olycklig"

30 aug, 2023, 11:00 

Prins Daniel väcker starka känslor.

Annons

Han är "the talk of the town" – den snart 50-årige prins Daniel. I samband med hans födelsedag valde prinsen att göra en sällsynt intervju med SVT:s Carina Bergfeldt, som väckt många känslor.

Bland annat av kulturprofilen Anna Björklund, i en krönika för Aftonbladet.

Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”Brand logo
Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”

Prins Daniels ord om relationen med Victoria väcker reaktioner

En av anledningarna till att Carina Bergfeldt så gärna ville göra intervjun med prins Daniel, handlar om att hon var så fascinerad av honom och hans sätt att alltid gå tio steg bakom kronprinsessan.

– Jag vet min roll. De flesta vill höra och se Victoria och jag mår bra av det och tycker att hon är fantastisk, säger Daniel i dokumentären.

– Jag går bakom och njuter och försöker bidra, men har inget problem att se min roll och min situation i det hela.

Annons

Detta har fått kulturprofilen Anna Björklund att reagera. I Aftonbladet skriver hon att prins Daniel inte har något annat väl än att upprepa det mantra att han trivs i sin hustrus skugga.

– Det finns inget han kan svara, mer än att som en papegoja upprepa budskapet från 2010, om att han kan ”sin roll”. För prinsen måste inte bara veta sin plats, han måste visa att han är fullständigt nöjd, tillfredsställd, ja, till och med tacksam för den. Annars är han inte bara en dålig man, utan snudd på landsförrädare, skriver hon.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel har själv sagt att han gärna går ”ett, två eller tio steg” bakom sin hustru.

"Prins Daniel är förbjuden att vara olycklig"

Hon fortsätter, och skriver att Daniel menar att hans äktenskap är jämställt, och Carina Bergfeldt kallar relationen för feministisk. Eftersom kronprinsessan, som är kvinnan, är den som tar ett kliv framåt och inte tvärtom.

Annons

Men Anna Björklund menar att det är tvärtom, att deras äktenskap inte är jämställt, och frågar sig vad som skulle hända om prins Daniel ville utveckla sin roll.

Dessutom verkar hon inte särskilt avundsjuk på hans situation.

– Ett äktenskap innehåller upp och ned, det är naturligt, jag skriver detta från min egen åttaåriga bröllopsdag. Men prins Daniel har inte vår andras lyx, han är förbjuden att vara olycklig, eller frustrerad, ens ett tag. Han som tog sig fram på att få människor att röra sig har nu som jobb att stå still, skriver Anna Björklund i Aftonbladet.

Foto: TT

Annons