Oro i Norge! Haakon dyker upp utan Mette-Marit: ”Vi vet inte vad som hänt”

10 dec, 2021, 12:12 
Nobels fredspris 2021 Kronprins Haakon

Nobels fredspris delas just nu ut i Oslo och Harald, Sonja och Haakon är på plats. Men Mette-Marit saknas – och hovets tystnad väcker oro.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Platsen vid kronprins Haakons sida vid Nobelprisutdelningen i Oslos rådhus är tom.

Kronprinsessan Mette-Marit saknas – och det är ett besked som har tagits emot med stor oro i det just nu extremt hårt covid-drabbade Norge.

Drottning Sonja Kronprins Haakon Nobels fredspris 2021
Kronprins Haakon anlände ensam med mamma Sonja.

Hallå Anders Johan Stavseng, kunglig redaktör på Se&Hør i Oslo. Vad ligger bakom Mette-Marits frånvaro?

– Vi vet inte varför kronprinsessan Mette-Marit har ställt in Nobelfestligheterna. Det här är ju något som hon glädjer sig till varje år.

– Men kronprinsessan Mette-Marit lider av lungfibros och har tidigare sagt att hon har både bra dagar och mindre bra dagar.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marit
Mette-Marit fotograferad i somras.

Vilken är den officiella kommentaren från hovet?

– Än så länge har slottet inte gått ut med orsaken till att kronprinsessan Mette-Marit saknas. Men i dag har Norge satt nytt rekord med mer än 5000 covid-smittade på en enda dag. Och det kan också vara så att kronprinsessan har hamnat i karantän, säger Anders Johan Stavseng.

Nobels fredspris 2021 Norska kungafamiljen kronprinsessan Mette-Marit saknas
Ingen Mette-Marit när Maria Ressa och Dmitrij Muratov tar emot fredspriset. I förgrunden kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon.
Annons
Nobels fredspris 2021 Oslo rådhus
Oslo rådhus just nu.

Uppdatering: Hovets ord om kronprinsessan Mette-Marits frånvaro

Norska hovets biträdande kommunikationschef Sven Gjeruldsen meddelar att Mette-Marit har förkylningssymptom och att hon tyvärr var tvungen att stå över dagens programpunkter. Mette-Marit ska under dagen testas för covid-19.

I kväll klockan 19.00 skulle kronprinsessan Mette-Marit också ha varit med vid årets Nobelbankett som precis som alltid hålls på Grand Hotel i Oslo.

Kungafamiljen finns alltid bland gästerna, tillsammans med fredspristagarna och representanter för det officiella Norge. I år är middagen dock ordentligt nerkrympt, det blir bara 20 inbjudna på grund av coronarestriktionerna.

Annons

Foto: TT.

Annons