Oron för kungafamiljen – Victoria kan stoppas från att följa med

05 apr, 2023, 12:04 
Kronprinsessan Victoria kan komma att petas från årets allra största kungliga händelse.
Annons

Kungen och drottningen har ett späckat år. Vår statschef firar 50 år på tronen – en makalös milstolpe som ska högtidlighållas med proportionerlig pompa och ståt.

Men på de brittiska öarna har man också fest i åtanke. Kung Charles, Storbritanniens regent, ska nämligen bli officiellt krönt som sin moder drottning Elizabeths ersättare på tronen.

Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”
Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”

Kronprinsessan Victoria kan petas från kung Charles kröning

Kröningen ska äga rum på anrika Westminster Abbey, den 6 maj. Den senaste kröningen ägde rum för 70 år sedan, 1953, och var en storslagen tillställning med 8000 gäster. Charles väntas skala ner något, och nöja sig med 2000 gäster.

Kung Charles
Kung Charles – snart blir han krönt!

Gästlistan kommer dessutom att se annorlunda ut jämfört med den som gällde 1953, hävdar brittisk press.

Annons

– I århundraden har traditionen stipulerar att inga andra krönta kungligheter ska närvara vid en kröningen av en brittisk monark efter ceremonin är tänkt som ett intimt möte mellan monarken och hennes undersåtar i Guds närvaro. Men som en del i sin plan att förnya ceremoni, så har kung Charles beslutat sig att frångå den 900 år gamla traditionen genom att bjuda in sina krönta vänner, i vilka ingår europeiska kungligheter och ledare från arabländerna, skriver Daily Mail.

I brittisk press har man börjat spekulera kring vilka kungligheter som kommer att bli inbjudna. Flera tidningar utgår från att kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer att finnas på gästlistan – men inga fler representanter för den svenska kronan nämns. Betyder det att kronprinsessan Victoria inte kommer att bli bjuden? Så kan det mycket väl bli.

Han blir i alla fall bjuden

En som däremot lär bli bjuden – eller som i alla fall tar för givet att han kommer att bli – är furst Albert av Monaco.

Annons

– Jag är säker på att det kommer att bli en fantastisk ceremoni och en väldig rörande sådan. Vi har haft kontakt sedan hans majestät blev kung, men jag har inte pratat med honom personligen sedan drottningens begravning. Jag är säker på att hans majestät kommer att sätta sin personliga prägel på ceremonin. Men hur den prägeln kommer att se ut, det vet jag inte, har Albert sagt till tidningen People.

Annons