Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Otippade valet - kronprinsens dröm om en idrottskarriär

24 jul, 2023, 21:05 
Samuel Björn
Kronprinsen Haakon
Kronprins Haakon fyllde 50 år den 20 juli.

Karriären kronprinsen hade velat fullfölja.

Annons
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Ibland glömmer man bort att kungligheter är människor precis som vem som helst. Precis som vem som helst har de också drömmar och passioner i livet som inte innehåller kungliga uppdrag och traditionella ceremonier.

I samband med sin 50-årsdag ställde Norges kronprins Haakon upp på en lång intervju med NRK där han bland annat berättar vad han hade siktat på för karriär om han inte hade varit just Kronprins.

Svaret blev en lite annorlunda idrottskarriär som inte direkt skriker Norge.

Festivalkaoset

Kronprinsen Haakon har varit i ropet under den senaste tiden efter en incident under Stavernfestivalen i Larvik, Norge.

Hans barn prinsessan Ingrid Alexandra, 19, och prins Sverre Magnus, 17, hamnade i rampljuset efter att med hjälp av sina säkerhetsvakter tagit sig in på ett område på festivalen som var begränsat med en 20-årsgräns.

Annons

Representanter för kungahuset menade att det inte var någon fara då prinsen och prinsessan inte köpte eller förtärde någon alkohol, men ändå fick kungafamiljen motstå en del kritik för tilltaget.

– Kungafamiljen är i en speciell situation på många sätt, men i sådana här situationer tycker jag att det är ganska oacceptabelt att göra på det sättet. Speciellt när man annars har strikta åldersgränser för att hindra folk från att komma in finns det en anledning till det, berättade pressexperten Gunnar Bodahl-Johansen till norska Se och Hör.

Kronprins Haakon med familj
Kronprinsen Haakon med frun Mette-Marit, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Otippade karriärsvalet

Alla har varit unga en gång i tiden och vissa 19 åringar har absolut gjort värre saker än att smita in på ett område med 20-årsgräns. Även om vi inte vet om Haakon gjorde sådant i sin ungdom så kan vi i alla fall bekräfta att han och Ingrid-Alexandra hade en sak gemensamt i ungdomarn, nämligen surfing.

Annons

Ingris-Alexandra har nämligen vunnit flera medaljer i just surfing och nu berättar Haakon i intervjun med NRK att han gärna också hade tävlat i sporten.

– Jag får ofta frågan vad jag hade gjort om jag inte var kronprins. Då hade jag varit en professionell surfare på världstouren. Kanske en före detta professionell vid det här laget, eftersom jag nu är nästan 50 år gammal.

Men Haakon fick inte ens en chans att testa på sin dröm, redan vid 17 års ålder blev han kronprins och fick sätta alla andra karriärer år sidan för den kungliga.

Men kanske är det från Haakon som Ingrid-Alexandra ärvt sitt intresse och talang för den fartfyllda vattensporten.

Annons