Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oväntade beskedet om kungens och Silvias framtid: "Kommer att ske inom två år"

04 nov, 2021, 15:00 
Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia kommer att vara med om något oväntat inom de närmsta två åren.

Annons
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!Brand logo
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!

Svensk Damtidning var först att skriva om att kungen och drottning Silvia väntar finbesök. Det blev senare officiellt bekräftat av hovet: den 24-25 november kommer vårt kungapar att slå upp slottsdörrarna för sina kollegor i Spanien.

Kung Felipe och drottning Letizia ska nämligen göra ett officiellt statsbesök, vilket innebär deras första visit på svensk mark sedan 2010. Då var de gäster på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Kungen och drottning Silvia får besök från Spaniens kung

Förväntningarna är stora inför det spanska kungaparets ankomst – och inte bara i Sverige. Sajten Royal Central, som specialiserar sig på nyheter om kungliga ting, har skrivit ett slags analys på förhand kring besöket.

"Just nu har Spanien inte för vana att ställa till med påkostade evenemang på hemmaplan efter landet har varit med om tunga ekonomiska motgångar. Kung Felipe har väldigt medvetet velat visa upp ett slags sparsamhet för allmänheten. Men där är Sverige och Spanien varandras motsatser, och den svenska kungen och drottningen lär fläska på rejält inför besöket", skriver sajtens skribent .

Annons

Maddelena tror att kungen kommer att ställa till med en traditionsenlig bankett på slottet första dagen som Felipe och Letizia är i Stockholm. Dagen därpå, spekulerar hon, kommer kungaparen inte att ha tid för ännu en kvällsaktivitet eftersom spanjorerna måste resa tillbaka. Men en lunch på den spanska ambassaden är definitivt ett tänkbart alternativ.

Och den här typen av statsbesök kommer med ett outtalat löfte.

"Vi vet alla att en viktig del av den kungliga etiketten är att man återgäldar varje tjänst. Det betyder inte bara att kungen och drottningen av Spanien väntas anordna ett statsbesök för sina svenska motsvarigheter framför, men att det måste vara av jämförbar dignitet", skriver Maddelena.

"Min expertdom är att vi kommer att få se besöket bli av inom de närmsta två åren."

Annons