Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oväntade upptäckten – prins Daniel tokhyllas utomlands: "Exceptionellt"

15 apr, 2023, 22:03 
Plötsligt uppmärksammas prins Daniel i utländsk press, och det är en hyllning av rang. Detta är anledningen bakom.
Annons

Att prins Daniel, den alldeles vanliga killen från Ockelbo, är en hård arbetande prins vet vi hemma i Sverige. Men hans outtröttliga engagemang har nått utlandet.

Nu uppmärksammas kronprinsessans make i dansk press – efter att ha blivit hyllad i Norge. Hänger du inte med? Vi reder ut!

Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheterBrand logo
Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheter

Prins Daniels enorma hyllning – medalj av kungen

Det hela grundar sig i att prins Daniel i fjol tog emot S:t Olavs Orden, som delas ut av Norges kung Harald. Precis som att vår kung delar ut medaljer och ordnar till folk som utmärkt sig på olika vis, gör man detsamma i Norge.

Just denna orden är väldigt hedersam. Det är bara norrmän som tilldelas den, med undantaget norrmän och statsöverhuvuden. Såhär beskrivs den på norska hovets hemsida:

Annons

"Den Kungliga Norska St. Olavs Orden delas ut som en "belöning för utmärkta tjänster till Norge och mänskligheten""

Utmärkta tjänster för mänskligheten alltså, ja, det kan prins Daniel alltså skryta med. Det var i juni i fjol som det norska hovet meddelade att kung Harald valt att tilldela den prins Daniel. Prins Daniel fick den högsta graden.

Ett foto på den norska St. Olavs orden
Såhär ser den högsta graden av St. Olavs orden ut för damer, Storkorset, som Daniel fått.

Prins Daniel uppmärksammas i utländsk press

Detta är givetvis ett stort kvitto på att prins Daniel gör ett oersättligt jobb, och en enorm hyllning från det norska kungahuset. Det är ju deras allra ädlaste orden. Men vad är anledningen då till att den lyfts just nu?

Jo, i dagarna släppte det norska hovet sin årsrapport för föregående år, lik den verksamhetsrapport som vårat kungahus släppte i fjol. I den lyfter de bland mycket annat, årets största kungliga händelser. 2022 var det prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsdag.

Annons

Men där står det även om ordensutdelningen till prins Daniel, vilket danska Billed Bladet var snabba med att snappa upp. Han nämns tillsammans med Ingrid Alexandra, som fick samma utmärkelse.

"Norska prinsessan Ingrid Alexandra och svenske prins Daniel lyfts fram för något alldeles exceptionellt." Skriver sajten.

Och dessutom fick han den just vid det norska kungahusets största dag:

"Prins Daniel, 49, fick Storkorset av St. Olavs Orden timmarna innan prinsessan Ingrid Alexandra skulle hålla sin stora 18-årsfest på kungliga slottet. "

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen Estelle och Oscar, och den norska kronprinsfamiljen kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra
Den norska och svenska kungafamiljen står varandra oerhört nära, även privat.

Foto: TT

Annons