Oväntade vändningen – ändrar sig helt om Victoria

kronprinsessan victoria

Claudio Bresciani / TT

Victorias hårda arbete ger avtryck. Nu gör den tidigare kritikern en helomvändning.

På Valborgsmässoafton nästa fredag fyller kungen 75 år men redan nu har han fått en liten annorlunda present i form av en nyvunnen uppskattning av en tidigare skeptisk institution, nämligen kvällsstidningsbranschen.

Det är den respekterade ledarskribenten Anna Dahlberg som i en text i på ledarsidorna liberala Expressen avslöjar tidningens nya officiella hållning till kungahuset, och den är positiv.

Anna Dahlberg skriver att de flesta aktörer som traditionellt varit emot kungahuset och på pappret är för en övergång till republik nu i praktiken ”lagt alla de kraven på hyllan”.

”Men det är hög tid att sluta låtsas. Sveriges moderna form av monarki har tjänat oss väl och det finns inget skäl att byta ut den inom överskådlig tid.” skriver Dahlberg i sin krönika.

Kronprinsessan Victoria – en modern kunglighet

Hon lyfter fram kronprinsessan Victoria som en representant för det moderna kungahuset, ett kungahus som under de femtio år sedan den grundlagsförändring som tog bort all kungens politiska makt har anpassat sig, överlevt och blivit till en av landets absolut viktigaste symboler.

”Aldrig har väl behovet av stabila och inkluderande institutioner varit större. Det finns allt starkare krafter som drar isär det svenska samhället – växande klyftor, segregation och polarisering – och allt färre funktioner som förenar. Då gäller det att värna de få lägereldar som finns kvar i offentligheten, såsom public service och kungahuset.” skriver Dahlberg.

Expressens tvärvändning i frågan är den första av sitt slag på mycket länge, det återstår att se om någon kommer följa efter.

LÄS MER: Ändringen i Ockelbo – som påverkar Victoria och Daniel

LÄS MER: Prinsessan Sofias lycko-kaos med prins Julian

LÄS MER: Prinsessan Märtha Louise rasar mot behandlingen: "Jag blir så upprörd"