Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Över 400 gäster! Kungafamiljen laddar för årets största middag

13 feb, 2019, 12:00 
Den har en ovanlig klädkod och den dyker bara upp vart fjärde år. Men nu är det snart dags för kungafamiljens egen jättebjudning!
Annons

Hovet har legat i startgroparna ända sedan i höstas, men nu är det spikat och klart! Torsdagen den 14 mars är det äntligen dags för kungafamiljens egen jättebjudning Riksdagssupén – en middag som bara ges vart fjärde år.

Den hålls efter varje riksdagsval och både 2010 och 2014 kunde hovet riva av sin supé redan på hösten. Men nu fick vi ju inte någon regering förrän i januari, så det var bara för kungaparet att ha is i magen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Victoria i en svart axelbar smokingklänning.
Klädkoden är smoking numera, men 1976, när kungaparet bjöd in till sin första Riksdagssupé, var det fortfarande frack.

400 gäster – men inga respektive

I dagarna har kungens ”festfixare” i alla fall kunnat skicka ut inbjudningskorten och gästlistan är lång, där står mer än 400 personer: Regeringen, talmännen och alla 349 riksdagsledamöterna kan se fram emot att dra på sig smokingen och aftonblåsan för att tillbringa en helkväll på Kungliga slottet. Alla är dock bjudna utan respektive, inte ens statsminister Stefan Löfven får ta med sig sin Ulla.

Annons
Stefan och Ulla Löfven på slottet.
Statsministern får gå utan Ulla.

Kvällen brukar börja med champagnemingel under jätteporträtten i det långa eleganta Bernadottegalleriet och sedan tar kungafamiljen emot gästerna i Serafimersalen.

Riksdagssupén 2014. Prins Carl Philip hälsar på Annie Lööf.
Riksdagssupén 2014. Prins Carl Philip hälsar på Annie Lööf.

Det bjuds också på konsert, eller divertissement som det heter på hovspråk. Så här såg det ut i Rikssalen senast det begav sig, efter valet 2014,

Annons
Kungafamiljen på första parkett i Rikssalen vid Riksdagssupén 2014.
Kungafamiljen på första parkett vid 2014 års konsert…
Konserten vid Riksdagssupén 2014.
…en musikalisk tidsresa från 1500-talet till idag.

Själva middagen inleds klockan 20.00 och serveras i slottets stora festvåning. Det brukar vara dukat i alla rum från Konseljsalen till Karl XI:s galleri och de kringliggande smårummen, annars skulle inte gästerna få plats!

Menyn vid Riksdagssupén på Kungliga slottet 2014.

Och menyn? Ja, 1976 bjöd kungaparet på buljong i kopp, varmrökt lax, kall snöripa och Oscar II:s tårta. 2014 var det fortfarande lika festligt, med Landöröding, lammsadel och karamelliserade höstäpplen. Plus kaffe och salongsmingel ovanpå det.

Annons
Blomsterdekorationerna vid Riksdagssupén på Kungliga slottet 2014.

Så här går det till – se hovets film här:

 Läs mer:

Foto: TT/Ola Axman, Kungahuset/Henrik Garlöv, Kungahuset.se

Annons